Pellegrini je sklamaný. Nepovažuje Kiskovu správu za prejav prezidenta, ale budúceho opozičného politika. V politike nemôžete brať veci osobne, dopĺňa Danko

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)
    Robert Fico ani Robert Kaliňák údajne neboli počas prezidentovej správy o stave republiky v rokovacej sále a rovnako sa zachovali aj ďalší členovia Smeru. Marek Maďarič (Smer-SD) po Kiskovom prejave nevedel vysvetliť, prečo sa takmer polovica z jeho kolegov nezúčastnila na prezidentovom vystúpení v NR SR.  
     
    Po odchode Andreja Kisku z rokovacej sály a prerušení schôdze zareagoval na správu prezidenta o stave krajiny premiér Peter Pellegrini, ktorý ešte pred tým, ako ju prezident poslancom predniesol, prisľúbil, že bude reagovať, ak to uzná za potrebné, a tak aj urobil.   
     
     
    Premiér Pellegrini uviedol, že je zo správy prezidenta Kisku sklamaný. Očakával som, že prezident spravodlivo zhodnotí stav krajiny,“ povedal predseda vlády. Dodal, že Kiska nespomenul žiadne pozitívne aspekty vládnutia a na druhej strane pritom chcel od ľudí, aby si vážili inštitúcie a boli hrdí na krajinu.
     
    „Nepovažujem túto správu za správu prezidenta, ale budúceho opozičného poltika,“ povedal Pellegrini. Premiér v závere krátkej tlačovky zopakoval, že sa podľa neho Kiska správa oveľa viac ako opozičný politik než ako hlava štátu. 
     
     
    Zdroj: PL.sk
     
    Po správe o stave republiky sedel prezident Andrej Kiska s predsedom NR SR Andrej Dankom niekoľko desiatok minút. Danko však odmietol pred novinármi konkretizovať, o čom sa s hlavou štátu bavili. 
     
    „Vážnym problémom Slovenska je to, ako zreálniť politiku,“ uviedol Danko. „V politike nemôžete brať veci osobne, lebo skončíte na druhý deň,“ odpovedal na otázku, či je tak ako premiér Pellegrini sklamaný z toho, čo prezident pred poslancami povedal o stave krajiny.
     

    Nadšenie aj kritika

    Pod vyjadrenia prezidenta Kisku sa podľa vlastných slov podpisuje aj analytik a poslanec najsilnejšej opozičnej strany SaS Martin Klus, ktorý na sociálnej sieti dodáva, že sa hanbí za niektorých svojich kolegov z národnej rady. Naráža tým na poslancov ĽSNS, ktorí v pléne počas prejavu hlavy štátu vytiahli nápis vlastizradca, čím zrejme mysleli prezidenta Kisku.   
     
     
    Prezident podľa Klusa ponúkol viacero dôležitých pohľadov na aktuálne problémy na Slovensku. „Mimoriadne si vážim aj to, že svoj príhovor ukončil citátom pre mňa najinšpirujúcejšej slovenskej osobnosti, generála Milana Rastislava Štefánika. O to viac ma mrzí, že úvod jeho príhovoru prerušili poslanci vyžívajúci sa v neonacistickej symbolike, ktorí iných označujú za vlastizradcov. Sami pritom aktívne šíria nebezpečnú propagandu cudzej mocnosti. Hanbím sa za nich a pevne verím, že tento omyl histórie čoskoro z radov NR SR zmizne,“ napísal Klus na Facebooku. 
     
     
    V pozitívnom duchu sa o prejave prezidenta o stave republiky vyjadril aj poslanec vládneho Smeru Marek Maďarič, ktorý odstúpil z funkcie ministra kultúry po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Na jednej strane Maďarič s viacerými aspektmi správy súhlasí, ale na druhej pripomína, že bola podľa neho neúplná. „Nežijeme len v takto negatívnom svete. Zdala sa mi preto z tohto hľadiska správa spred roka komplexnejšia,“ povedal poslanec. 
     
     
    Maďarič nevedel odpovedať na otázku novinárov, prečo sa takmer polovica z jeho kolegov nezúčastnila na prezidentovom vystúpení v NR SR. Žiadne vnútrostranícke odporúčanie, aby poslanci nechodili na prezidentov prejav, vraj v Smere nedostali. 
     
     
    Zdroj: PL.sk
     
    Robert Fico ani Robert Kaliňák údajne neboli počas prezidentovej správy o stave republiky v rokovacej sále a rovnako sa zachovali aj ďalší členovia Smeru. Poslanec Ľuboš Blaha vopred avizoval, že ho Kiskov prejav nezaujíma. 
     
    „Nie som zvedavý na to, čo povie Kiska dnes v parlamente. Už sme to zažili viackrát a vždy je to o tom istom. Tie isté povzdychy, ten istý afekt, ten istý shakespearovský pátos, to isté čítanie Bútorových prázdnych fráz, to isté upotené a trápne divadlo,“ napísal Blaha na svojom facebookovom profile niekoľko hodín pred Kiskovým vystúpením v parlamente. 
     
     
    Blaha sa skôr ako o prezidentov prejav pred poslancami zaujíma o to, ako chce Kiska vysvetľovať financovanie svojej predvolebnej kampane. „Mňa od neho zaujíma len to, či vysvetlí financovanie svojej volebnej kampane. Zaujíma ma len to, kedy oznámi, že za svoje podvody odstupuje zo svojej funkcie. Na nič iné nie som zvedavý a jeho prejav v NR SR nemienim absolvovať. Nemám na Kisku žalúdok,“ dodáva Blaha v závere statusu. 

    - Reklama -