Bugár: Prezident hodnotil vládu, nie stav republiky. Koaliční poslanci sa zhodli, že jeho prejav bol príliš kritický

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    Aj on, podobne ako premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), tvrdí, že v Kiskovej správe zanikli pozitívne pasáže. “Mohol hovoriť aj o úspechoch. Dokonca povedal, že namiesto plnenia vládneho programu sú tu nejaké sociálne balíčky. To nie je pravdivý výrok. Vládny program plníme,” dodal Bugár. Na rozdiel od Pellegriniho si však nemyslí, že Kiska si prejavom chystal pôdu pre budúce pôsobenie v politike.

    Správa o stave republiky, ktorú poslancom NR SR predniesol prezident Kiska, bola podľa koalície veľmi kritická. Koaličným poslancom v nej chýbali pozitíva.

    Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák považuje Kiskov prejav za nevyvážený. “Myslím si, že to nebol vyvážený prejav štátnika, skôr mi to v niektorých pasážach pripadalo ako prejav predsedu opozičnej politickej strany, na ktorú sa pravdepodobne pán prezident pripravuje,” uviedol Petrák. 

    Nepozdávalo sa mu množstvo kritiky v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Takéto komplikované prípady sa podľa neho nevyšetrujú ľahko. “Myslím si, že tá kritika, ktorá tu bola vznesená, nie je absolútne na mieste,” doplnil Petrák. Na Kiskovom mieste by bol opatrnejší aj v pasážach o majetkových kauzách. 

    Kiska mohol podľa Petráka pochváliť rast ekonomiky či pokrok vo vývoji verejných financií. “Ak pán prezident považuje za jediné pozitívum zadarmo obedy v školských jedálňach, tak si myslím, že mu chýba politický nadhľad,” poznamenal Petrák.

    Aj podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) podal Kiska správu o stave spoločnosti najmä z negatívneho pohľadu, ktorý je však “dosť podstatný”. S viacerými charakteristikami Maďarič súhlasí. “Na druhej strane sa mi zdalo, že tá správa bola neúplná. Nežijeme len vyslovene v negatívnom svete. Správa spred roka sa mi zdala komplexnejšia,” povedal Maďarič. Súhlasí, že jeden z problémov Slovenska je nerovnosť pred zákonom. “Ale aj keď je tu nespravodlivosť, sú tu aj pozitívne veci,” myslí si Maďarič.

    “Slová, slová, slová, nič len slová,” okomentoval prezidentov prejav podpredseda SNS Anton Hrnko. Na správu sa treba podľa neho pozerať nielen podľa toho, čo je povedané, ale aj kto to hovorí. “Ak chce niekto kritizovať, musí mať na tú kritiku právo,” podotkol.

    Aj jeho stranícky kolega, podpredseda Jaroslav Paška, hodnotí Kiskov prejav ako veľmi kritický voči súčasnej vládnej garnitúre. “Ale pán prezident nenaznačil východiská. Takže mám pocit, že sa viac venoval kritike a menej sa pozeral do zrkadla aj na vlastné pôsobenie v minulosti,” doplnil.

     

    - Reklama -