Prvá loď so zachránenými migrantmi zakotvila v španielskej Valencii

    0
    Loď Aquarius na Stredozemnom mori. (Autor: TASR)

    Pracovníci Červeného kríža okamžite poskytovali pasažierom pomoc. Medzi migrantmi je 80 žien, z toho je sedem tehotných, 32 detí vo veku od päť do 15 rokov a 61 mladistvých vo veku 15 až 17 rokov, informuje spravodajská stanica Sky News. Ďalšie dve lode z konvoja poskytnuté talianskou vládou, na ktoré premiestnili niektorých migrantov z preplneného Aquariusa, by mali do španielskeho prístavu doraziť v hodinových intervaloch, aby sa predišlo tlačeniciam pri vylodení.

    Záchranná loď Aquarius, ktorú majú v prevádzke humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), vylovila migrantov minulý týždeň z vôd Stredozemného mora.

    Záchranné plavidlo Aquarius s migrantmi presmerovali do prístavu Valencia po tom, čo mu Taliansko a Malta zakázali zakotviť vo svojich prístavoch. Riešenie nakoniec ponúkol v pondelok nový španielsky premiér Pedro Sánchez. Ten oznámil, že loď sa môže priplaviť do Valencie.

    Migrantov vítali dobrovoľníci Červeného kríža 

    Prijímacie stredisko s viac než 1000 dobrovoľníkmi a 400 tlmočníkmi zriadil španielsky Červený kríž v prístave Valencia, kam v nedeľu v ranných hodinách dorazila prvá loď z konvoja vezúceho vyše 600 migrantov. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

    Ako prvá v španielskom prístave zakotvila loď Dattilo, patriaca talianskej pobrežnej stráži. Po nej bude nasledovať plavidlo Aquarius a ďalšia talianska loď Orione.

    Španielske úrady prisľúbili, že migranti budú mať pridelených osobitných tlmočníkov počas trvania registračného procesu, ktorý bude trvať niekoľko týždňov.

    Migranti pochádzajúci z afrických krajín budú totiž musieť požiadať o azyl. Niektorí tak urobia v Španielsku, Francúzsko sa však tiež ponúklo, že istý počet migrantov prijme, píše Sky News.

    Medzi migrantmi je 80 žien, z toho je sedem tehotných, 32 detí vo veku od päť do 15 rokov a 61 mladistvých vo veku 15 až 17 rokov.

    - Reklama -