Kotlebovci sa hlásia k Putinovi. A potom tu máme Čarnogurského, SNS, Palka… Kto opakuje ruskú propagandu, ocitá sa v susedstve s fašizmom, hovorí Šebej

    0
    František Šebej (Autor: SITA)
    Exposlanec v úvode relácie Pod lupou pripomenul, aký kompromis vlastne SNS urobila, keď súhlasila so zakomponovaním euroatlantického smerovania Slovenska do spoločného programového vyhlásenia koaličnej vlády. 
     
    „Bolo to na naše vyslovené naliehanie a nie za celkom radostného súhlasu Slovenskej národnej strany. To treba povedať,“ uviedol Šebej. Dodal, že profil SNS, ako ho prezentoval a prezentuje Andrej Danko, bol jednoducho proti NATO, USA a čiastočne aj proti EÚ. 
     
    Šebej v narážke na vyjadrenia šéfa národnej rady počas návštev v Srbsku a Moskve uviedol, že spôsob, ktorým takto národniari porušujú programové vyhlásenie vlády, je „veľmi povážlivý a poškodzuje záujmy SR“. 

    Danko na konferencii v Moskve

    V rozhovore exposlanec reagoval aj na to, že Danko bol ako jediný spomedzi predstaviteľov EÚ na konferencii o parlamentarizme v Moskve. „To je taká absurdita, že sa to slušne ani nedá komentovať,“ povedal Šebej s tým, že už samotné konanie konferencie o parlamentarizme v Moskve je absurdné, lebo podľa neho ruská Duma nevzišla zo slobodných volieb a nemá vraj preto s demokratickým parlamentom nič spoločné. 
     
    Žiaden slušný politický reprezentant okrem Andreja Danka nepríde podľa Šebeja na takú „absurditu“, akou bola spomínaná konferencia v ruskej metropole. 
     
    „Pre Slovensko to nič také dramatické neznamená, ale po prvé je to hanba a po druhé je to signál, že naša identita, naše spojenectvo v rámci NATO a naša zahraničná politika a jej súlad so zahraničnou politikou Európskej únie netreba brať tak celkom vážne, že sme vrtkaví, čudní a nie celkom spoľahliví partneri, hoci to gesto samotné nemá žiadne následky,“ okomentoval Šebej Dankovu účasť na moskovskej konferencii o parlamentarizme. 
     
    Podľa exposlanca by ministerstvo zahraničných vecí určite Dankovi neodporučilo ísť na návštevu takéhoto podujatia do Moskvy, ale predseda NR SR sa rezortu diplomacie nepýtal a rovnako s ním ani nekonzultoval svoj prejav, ktorý vzbudil na Slovensku vlnu kritiky nielen zo strany opozície. 
     
    „Pletie sa do niečoho, do čoho sa predseda parlamentu pliesť nemá a to je zahraničná politika. Tá je doménou predovšetkým vlády a prezidenta. S parlamentom má súvis zahraničná politika len do tej miery, pokiaľ ide o medziparlamentnú politiku,“ dodal Šebej o Dankovej návšteve Moskvy. 

    Danko nie je v EÚ sám

    V EÚ sa podľa Šebeja prehlbuje otvorené nepriateľstvo voči euroatlantickým štruktúram. Spomenul niekoľko politikov, ktorých považuje za odporcov NATO a EÚ. Medzi nimi českého prezidenta Miloša Zemana či rakúskeho politika Hansa Stracheho z krajne pravicovej strany Slobodných. Nevynechal Marine Le Penovú ani taliansku Ligu severu.   
     
    „To sú ľudia, ktorí sú priamymi, nielen ideovými, ale aj materiálnymi spolupracovníkmi Kremľa a Moskvy alebo sú dokonca nimi financovaní. Putinov režim financuje naprieč Európou veľkú časť extrémne pravicových politických subjektov. To sú rôzne fašizoidné, neonacistické strany,“ povedal Šebej a ako príklady uviedol Národný front vo Francúzsku či Jobbik v susednom Maďarsku a ďalšie. 
     
    Danko nie je podľa Šebeja na Slovensku sám, kto začal tiahnuť k Rusku. Spomenul mená Jána Čarnogurského, ale aj bývalého ministra vnútra a exkresťanského demokrata Vladimíra Palka. „Tým, čo napísal v internetovom médiu Postoj.sk, presne zopakoval ruský propagandistický naratív, čo sa týka Ukrajiny.“

    Majdan a ruská propaganda

    Ukrajinský Majdan bol podľa Šebeja prodemokratickou revolúciou Ukrajincov, ktorí sa túžili dostať do EÚ a preto sa podľa neho vzbúrili proti rozhodnutiu prezidenta Janukovyča nepodpísať asociačnú dohodu s EÚ. 
     
    „Majdan bol prodemokratická, vlastenecká revolúcia Ukrajincov… V podstate to bol mierumilovný protest, do ktorého sa naviezli bezpečnostné jednotky a strieľali do ľudí. Toto nazval Vladimír Palko štátnym prevratom, ktorý bol vraj organizovaným s fašistami, čo je presne naratív, ktorý zaznieval z ruských médií,“ povedal Šebej. 
     
    Stranu Sloboda, ktorej dnešní členovia boli súčasťou protestov na Majdane, označili svojho času za krajne pravicové extrémistické zoskupenie hraničiace s fašizmom aj predstavitelia EÚ. Dnes je Sloboda mimoparlamentnou politickou stranou na Ukrajine. Do Verchovnej rady (parlamentu) sa vo voľbách nedostala. 
     
    „Kto opakuje ruskú propagandu, ocitá sa v susedstve s fašizmom aj u nás. Povedzme si rovno, že otvorene sa k Putinovmu režimu hlásia kotlebovci u nás, tak isto ako sa k Putinovi v Grécku hlási Zlatý úsvit, čo sú vyslovene neonacisti,“ povedal Šebej. 
     
    Exposlanec doplnil, že by nehľadal pôvod všetkých možných európskych krajne pravicových zoskupení v ruskej propagande. Tá sa podľa neho iba chopila bohatého podhubia. „Z ich pohľadu sú to užitoční idioti, ktorých je vždy možné použiť,“ skonštatoval Šebej. 
     
    V závere relácie Pod lupou bývalý poslanec pripomenul ovplyvňovanie volieb v zahraničí ruskou propagandou. Tá podľa neho ovplyvnila výsledky volieb prezidenta v USA aj hlasovanie o brexite, ktoré dnes robí problémy celej Európskej únii. 
     
    „Rusko sa snaží dezinformáciami, falošnými správami rozkladať dôveru ľudí, ktorí obývajú Európu, v ich vlastné politické inštitúcie, demokraciu, základný koncept ľudských práv,“ povedal Šebej. Dôsledkom bude podľa neho to, že budú vo voľbách víťaziť politické strany a elity, ktoré nakoniec zničia projekt EÚ a spolu s ním aj samotné štáty. Šebej pritom pripomenul novú taliansku vládu, ktorá má podľa neho vážne poškodiť spoločnú európsku menu. 
     
    „Zažívame časy, keď zdravý rozum patrí medzi najohrozenejšie. Problém je, že z tých istých zdrojov, z ktorých prichádza spochybňovanie demokratických inštitúcií, prichádza aj spochybňovanie vedeckého poznania a medicíny. Presne na tých istých internetových adresách, kde nájdete bludy o tom, že malajzijské lietadlo nad Ukrajinou zostrelila ukrajinská stíhačka, nájdete aj bludy o tom, že očkovanie spôsobuje autizmus,“ povedal Šebej. 
     
    Celý rozhovor nájdete TU
     
     
    - Reklama -