Stavebné sporenie sa stane nezmyselným a nefunkčným nástrojom. Poškodí to najmä rodiny. OĽaNO brojí proti novele zákona

    0
    Eduard Heger (Autor: TASR)

    Viaceré opatrenia v novele podľa poslanca sú namierené proti rodinám. “Pravidelné sporenie je odrazom finančnej zodpovednosti a ľudia boli motivovaní prémiou. Tento nástroj spôsoboval, že učil ľudí sporiť a vytváral pre nich finančný vankúš na budúce výdavky spojené s bytom, či s domom,” uviedol Heger. Je presvedčený, že navrhované zmeny zasiahnu najmä rodiny, kde je otec hlavným živiteľom. “Neexistuje, aby nasporili potrebnú sumu na získanie prémie. Adresnosť bude nefunkčná,” myslí si Heger.

    Cieľom novely je podľa rezortu financií zvýšenie adresnosti podpory stavebného sporenia. Štátna prémia by sa mala vyplácať plnoletým osobám iba v prípade, ak ich priemerný mesačný príjem za kalendárny rok neprekročí 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. K obmedzeniu podpory pre neplnoletých, ako sa o tom pôvodne uvažovalo, nakoniec nedôjde.

    MF SR tiež navrhuje vylúčiť nárok na štátnu prémiu pre stavebného sporiteľa počas čerpania a splácania medziúveru. Ministerstvo tiež navrhuje znížiť spodnú hranicu percentuálnej výšky štátnej prémie z 5 % na 2,5 % z ročného vkladu. Zároveň mierne nahor upravuje maximálnu sumu štátnej prémie, a to na 70 eur z doterajších 66,39 eura ročne. 

    „Sporiteľ teda doteraz musel za rok vložiť na účet 1300 eur,  aby dostal plnú štátnu prémiu. Teraz bude musieť až 2800 eur,“ pokračoval ekonomický expert OĽaNO Peter Kremský s tým, že našetriť takúto sumu je pre človeka s 1,3-násobkom priemernej mzdy takmer nemožné.

    Poslankyňa hnutia Anna Verešová je tiež presvedčená, že “takto navrhované zmeny v stavebnom sporení prinesú prudký pokles záujmu o tento nástroj”. „Rozplynula by sa tak ďalšia možnosť, ako si rodiny môžu zaobstarať vhodné bývanie včas, bez veľkého rizika a s cielenou podporou štátu. Zhorší sa možnosť sporiť a rodiny tak budú odkázané prakticky iba na hypotekárne úvery,“ dodal Kremský.

    „Návrh jasne hovorí o tom, že vláda Smeru, SNS a Mostu úplne zabudla na rodinu,“ zdôraznila Verešová. „Vládu netrápi demografická kríza, v ktorej sa Slovensko ocitlo. Naopak, zhoršuje a komplikuje rodinám život odstraňovaním aj malých zvýhodnení, ktoré tu zostali z minulých rokov. To je veľmi nezodpovedné.“ Podľa Verešovej susedné krajiny prinášajú viac riešení na podporu rodín v bytovej oblasti.

    Autor: TASR, im

    - Reklama -