Orbán: Ľavica v západnej Európe oslavovala komunizmus aj v časoch, keď pod tlakom červenej diktatúry zomierali milióny ľudí

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    “Cenu svojej slabosti a straty suverenity sme zaplatili státisícmi deportovaných, odvlečených a vysťahovaných,” povedal Orbán počas prejavu v budapeštianskej mestskej časti Starý Budín (Óbuda). 

    Maďari si podľa jeho slov zároveň uvedomujú, že právo na mier, slobodu a nezávislosť je dôležité nielen pre nich, ale aj pre iné národy. 

    Orbán tiež vyhlásil, že ľavica v západnej Európe oslavovala komunizmus ešte aj v časoch, keď “pod tlakom červenej diktatúry zomierali milióny ľudí”. Títo politici si podľa jeho slov neboli ochotní priznať, že k zjednoteniu Európy viedla cesta “prostredníctvom búrania sôch Marxa a Lenina”.

    Odhalenie pomníka v Starom Budíne je prejavom úcty k pamiatke obetí komunizmu a spomienkou na ľudí odvlečených do gulagov, zdôraznil Orbán. 

    Predsedníčka Organizácie maďarských politických väzňov a účastníkov nútených prác v Sovietskom zväze (SZORAKÉSZ) Erzsébet Menczerová pripomenula, že posledný sovietsky vojak opustil Maďarsko 19. júla 1991.

    “Kým nacistické zločiny boli vždy otvorene odsudzované, komunistická genocída bola zamlčovaná a skresľovaná,” konštatovala Menczerová, podľa ktorej treba ďalej bojovať proti aplikovaniu takéhoto dvojakého metra.

    - Reklama -