Minister obrany predloží na vládu nákup stíhačiek aj napriek odkladu premiéra. Disciplína mi je vlastnou, odkazuje Gajdoš

    0
    Minister obrany SR Peter Gajdoš (Autor: TASR)

    „Som bývalý generál, som bývalý vojak, disciplína mi je vlastnou, uznesenie vlády z minulého roku hovorí o tom, že mám predložiť materiál ohľadom náhrady MiG-29 do vlády do 29. júna tohto roku a ja túto úlohu splním,“ uviedol Gajdoš. „V hre boli švédske Gripeny a americké F-16 a ja prídem s určitým návrhom na bezpečnostnú radu a vládu, a vláda a bezpečnostná rada rozhodne ako kolektívny orgán,“ pokračoval.

    Gajdoš nechcel reagovať na premiéra, ktorý odsun rozhodnutia nákupu zdôvodnil tým, že očakáva dve porovnateľné ponuky a odstránenie šumov, ktoré nákup sprevádzajú, plus chce mať na stole všetky potrebné informácie, aby sa vedel za rozhodnutie vlády ako premiér postaviť.

    „Ja neviem, či sa to odsúva, alebo neodsúva,“ reagoval Gajdoš. „Ohľadom zaradenia materiálov na bezpečnostnú radu alebo vládu rozhoduje predseda. Či rozhodne, alebo nerozhodne, to je skutočne jeho rozhodnutie. Ja uvedené materiály predložím, ako je stanovené a splním si svoju úlohu,“ doplnil.

    „Nákup stíhačiek je veľmi závažné rozhodnutie, pretože to sú mimoriadne finančné výdavky. Máme na stole dve ponuky. V prvom rade sa treba pozrieť na kvalitu tých ponúk, to znamená kvalita verzus cena. Po druhé, je tam aj politický aspekt“ uviedol po rokovaní na margo tejto témy minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

    Lajčák tlmočil svoje odporúčanie ohľadom nákupu predsedovi vlády, predsedovi Národnej rady SR aj ministrovi obrany. Médiám však v tejto fáze nechcel priblížiť, aké to odporúčanie bolo.

    „Vyhovujú obidve ponuky. Poľsko má americké F-16, Česká republika a Maďarsko majú Gripeny. Takže jedna aj druhá je plne kompatibilná so štandardami NATO a aj z pohľadu ochrany spoločného neba je pre nás jedna aj druhá akceptovateľná, lebo, buď by sme šli do partnerstva s Českou republikou a Maďarskom alebo do partnerstva s Poľskom,“ vysvetlil.

    „Premiér komunikoval s pánom ministrom obrany, že myslím budúci týždeň má byť k tejto téme stretnutie, kde sa ujasnia viaceré detaily, a potom dajú stanovisko,“ priblížila priebeh rokovania vlády ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

    Do konca júna sa malo rozhodnúť, aké nové stíhačky budú po ruských MiG-29 chrániť vzdušný priestor Slovenska. V hre sú americké stroje F-16 a švédske Gripeny. Gajdoš to potvrdil aj v sobotnej (16.6) diskusnej relácii RTVS. Rezort obrany už na základe ponúk zanalyzoval stíhačky a do konca júna predloží minister materiál na rokovanie vlády. “Mala by zasadnúť Bezpečnostná rada SR a následne rokovanie vlády rozhodne, akým spôsobom bude zabezpečená suverenita vzdušného priestoru,” vysvetlil Gajdoš.

    - Reklama -