Tieto pseudomimovládky nikdy nebudú mať prístup do talianskych prístavov. Salvini odmietol prijať ďalšiu loď s migrantmi

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    Salvini uviedol, že loď Lifeline zachránila migrantov po tom, ako nepočúvla pokyny talianskej a líbyjskej pobrežnej stráže. 

    Šéf talianskeho rezortu vnútra dodal, že v súvislosti s aktivitami posádky lode kontaktoval holandského veľvyslanca. 

    “Tieto lode nie sú pomocníkmi, ale podporujú obchodovanie s ľuďmi. Lifeline komplikuje prácu líbyjskej pobrežnej stráži a používa zúfalých migrantov ako tovar. Tieto pseudomimovládky nikdy nebudú mať prístup do talianskych prístavov,” uviedol Salvini na Facebooku.

    Prevádzkovateľ lode Lifeline podľa AP uviedol, že v medzinárodných vodách uskutočnila záchrannú operáciu a požiadala o bezpečný prístav. Posádka lode však nedostala odpoveď, z toho dôvodu sa “plavila na sever”. 

    Holandsko vo štvrtok zdôraznilo, že nie je pravda, že loď Lifeline a ďalšie plavidlo neziskovej organizácie zachraňujúcej na mori migrantov Seefuchs sa plavia pod holandskou vlajkou, informuje talianska agentúra ANSA. 

    Talianska vláda nedávno nepovolila zakotviť vo svojich prístavoch plavidlu Aquarius prevádzkovanému francúzsko-nemecko-talianskou humanitárnou organizáciou SOS Mediterranée a organizáciou Lekári bez hraníc. 

    Po tom, čo tak urobila aj Malta, loď Aquarius s vyše 600 utečencami sa musela podujať na dlhú a nebezpečnú cestu do španielskeho prístavu Valencia. 

    - Reklama -