Remišová: Pri nákupe zbraní za miliardy eur sa SNS zamotáva do vlastných klamstiev. Môžem odprisahať, že sa do toho procesu nestarám, oponuje Danko

    0
    predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) (Autor: TASR)
    Ministerstvo obrany pod vedením nominanta SNS Petra Gajdoša podrobnosti obstarávania novej armádnej techniky tají. Nákup obranných transportérov Patria za 400 miliónov eur považuje opozícia za netransparentný a rovnako sa vyjadruje aj v prípade nových stíhačiek.  
     
    Predseda národniarov Andrej Danko však pevne stojí za svojím ministrom a v rozhovore pre denník Pravda tvrdí, že transparentnosť obchodu chce zabezpečiť tým, že „kontrakt robí štát so štátom s vypustením súkromného sektora“ a cieľom je vyrobiť aspoň niečo z transportérov na Slovensku. 
     
    „Ľudia na Slovensku sú klamaní, lebo Slovensko nič nekúpilo, nič nevyberalo. Žiadna súťaž ani byť nemohla, lebo Slovensko zvolilo vývoj vozidla na základe európskej smernice. Štátny slovenský podnik so štátnym fínskym podnikom uzatvoril kontrakt o vývoji vozidla,“ uviedol Danko.  

    Stíhačky za najlepšiu cenu

    Ešte vlani v novembri Danko pochválil ministerstvo obrany, že podľa neho urobilo veľmi dobrú prácu a zabezpečilo maximálnu mieru toho, aby vozidlo bolo vyrábané čo najviac na Slovensku. 
     
    „Ak sa dá čokoľvek vyrobiť na Slovensku pre záchranu zbrojárskeho priemyslu, tak sa o to pokúsme. Hádam si nikto nemyslí, že ak niekto kupuje lietadlá od Švédov alebo Američanov, tak má odvahu hovoriť o nejakých províziách,“ povedal Danko v rozhovore z polovice júna. 
     
     
    Obstarávanie nových stíhačiek pre slovenskú armádu  sprevádza kritika opozície a podobná obrana šéfa národniarov ako v prípade nákupu obrnených transportérov. „Môžem odprisahať, že sa do toho procesu nestarám. Len ma zaujíma, aby to bola čo najlepšia cena,“ dodal. 
     
    Danko priznáva, že nepozná detaily rozhodovania v rezorte obrany. Kvalita a cena sú podľa neho v tomto prípade hlavnými kritériami pri nákupe novej vojenskej techniky. Aká má byť konečná cena, to predseda národniarov podľa vlastných slov nevie. 
     
    Rezort obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS) odporučil vláde nákup modernizovaných amerických stíhačiek typu F-16, o ktorom sa malo rozhodnúť už tento mesiac, ale premiér Peter Pellegrini upozornil, že vláda potrebuje všetky dostupné informácie, aby mohla rozhodnúť. V hre sú totiž ešte švédske stroje Gripen, ktoré majú byť údajne lacnejšie ako americké stíhačky. 

    Kritika opozície 

    Poslankyňa opozičného hnutia OĽaNO Veronika Remišová však napriek Dankovým vysvetleniam tvrdí, že „pri nákupe zbraní za miliardy eur sa SNS zamotáva do vlastných klamstiev“. 
     
    „Pri transportéroch sa Andrej Danko dušoval, že ‚ak hovoríte o korupcii vo Fínsku, tak potom neviete, o čom hovoríte…‘, hoci to, samozrejme, nebola pravda a vybratá firma bola zapletená do mnohých korupčných škandálov,“ píše Remišová v odkaze na Dankovo vyjadrenie z februára. 
     
     
    Fínsky transportér je podľa poslankyne roky vyvinutý a ukazovaný na výstavách a tak isto aj slovenská zbraňová veža, ktorá je vyrobená na Slovensku.  
     
    „Veža sa iba namontuje na transportér, čo je úplne normálna vec pri takýchto nákupoch, veža sa kupuje samostatne skoro vždy od rôznych výrobcov. Napriek tomu predseda SNS neváha zavádzať občanov, ktorí to všetko zo svojich daní platia, že vraj sa nič nekupuje, ale vyvíja,“ myslí si Remišová.  
     
    Nominanti SNS podľa Remišovej odmietli pri rokovaniach švédskeho výrobcu stíhačiek, ktorý údajne ponúkal vytvorenie stoviek pracovných miest na Slovensku. „Zrazu Andrej Danko otočil a pred pár dňami začal hovoriť o tlaku lobistov a v súvislosti so švédskym výrobcom naznačuje akési temné sily,“ dodáva. 
     
    Poslankyňa cituje Dankovo vyjadrenie z rozhovoru pre Denník N, v ktorom šéf národniarov uviedol: „Bol som pod tlakom rôznych lobistov – slovenských v spojení so švédskymi a s rôznymi výrobcami zbrojárskeho priemyslu.“
     
    Dankovho vyjadrenia sa Remišová chytá v narážke na mieru korupcie na Slovensku. „Či nebude hlavný problém v tom, že v rebríčku korupcie, v ktorom sú Fínsko a Švédsko medzi najlepšími, je Slovensko spoločne s africkým ostrovom Maurícius na 54. mieste aj vďaka činnosti SNS,“ konštatuje v závere poslankyňa opozičného hnutia. 
     
     
    - Reklama -