Už to vyzerá tak, že ten, kto ešte nebol prezidentom, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu, glosoval Danko. A obchodné reťazce? Mali by sa naučiť správať

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    S touto snahou, ktorá by mala dostať počas leta podobu legislatívneho návrhu, je podľa Danka už oboznámený aj rezort financií.

    Danko vyhlásil, že ak sa obchodné reťazce „nenaučia správať“ voči domácim výrobcom, pôdohospodárom i potravinárom, “bude tu snaha štátu, aby sme od obchodných reťazcov dostali financie do kolobehu podpory potravinárov a pôdohospodárov”. Podľa Danka pôjde o osobitný odvod. “Ktorý vytvorí to, že do podpory na zelenú naftu a podpory predaja produktov slovenských výrobkov by sa systémovo dostávali peniaze z obratov obchodných reťazcov,“ uviedol.

    Verí, že opodstatnenie systémovej podpory pochopia aj samotné obchodné reťazce. “My potrebujeme naučiť našich spotrebiteľov na domáce výrobky, ale tie musia byť naozaj slovenské, od slovenských výrobcov,” zdôraznil.

    V diskusnej relácii sa venoval i aktuálnym protestom farmárov. Danko vyhlásil, že zo strany podpredsedníčky vlády SR a ministerky pôdohopodárstva Gabriely Matečnej (SNS) je snaha aktívne riešiť problémy, ktoré nastolili farmári. Upozornil však, že časť podmienok, ktoré prezentovali, sa už plní, iné sú zasa nevykonateľné. Zdôraznil, že riešenie môže priniesť len odborná debata a záujem o takúto odbornú diskusiu. “Žiaľ pri farmároch sa pohybujú aj ľudia, ktorí s pôdou nemajú nič spoločné a celé to zneužívajú na svoj politický marketing,” dodal Danko.

    Na prezidenta kandidovať nebude

    Andrej Danko dnes absolútne nerozmýšľa o prezidentskej kandidatúre. Podľa neho sa téma prezidentskej kandidatúry i s prihliadnutím na neustále sa objavovanie nových uchádzačov stáva tragikomická. „Už to vyzerá tak, že ten, kto ešte nebol prezidentom, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu,“ glosoval šéf národniarov.

    V každom prípade verí, že nový prezident bude osobnosťou, ktorá naplní predstavy väčšiny Slovákov o tom, aká by mala byť hlava štátu. Keby si mal takého človeka vybrať on sám, bol by to Štefan Kvietik. „Ak by mal o pár rokov menej, kľakol by som si pred neho a požiadal, aby kandidoval,“ povedal Danko v televíznej diskusii.

    Nové stíhačky budú pribúdať postupne

    Zmena letky armádnych stíhačiek sa bude diať postupne. Nikto si nemôže myslieť, že v roku 2019 stíhačky MiG kompletne nahradia stroje F-16 alebo Gripeny. Upozornil na to predseda Národnej rady SR a koaličnej SNS Andrej Danko v relácii TA3 V politike počas debaty, ktorá sa týkala nákupu nových stíhačiek pre slovenské vzdušné sily.

    “Nemôžeme ich šmahom vymeniť všetky, to nie sú cukríky z obchodu. Nedá sa to technicky a ani finančne. Veď by skolabovalo hospodárstvo,“ pripomenul Danko s tým, že celá investícia je rozvrhnutá až do roku 2030. Podľa neho pôjde o postupnú premenu, nové stíhačky budú nahradzovať ruské stroje, ktoré bude potrebné vyradiť. “Dobrý hospodár doderie to, čo ešte môže používať,” dodal šéf národniarov. Zámerom podľa neho nie je okamžite sa vzdávať lietadiel, ktoré sú ešte použiteľné.

    V prípade nových strojov Danko kategoricky odmietol, že by jeho strana preferovala niektorú z ponúk. “Jediné, čo chceme je, aby Slovensko dostalo najlepšie stroje za najlepšiu cenu, takú, akú nám okolité štáty budú závidieť,” vyhlásil.

    Je tiež presvedčený, že je nemiestne vyhlasovať do médií, že stroje F-16 sú drahšie ako Gripeny. “Myslím si, že tie ceny budú vo finále veľmi porovnateľné, odôvodniteľné,“ povedal. Teraz má ísť podľa neho o to, aby Švédi a Američania súťažili, kto môže poskytnúť Slovensku lepšie podmienky. V prípade zverejnenia ceny verí, že po skončení súťaže bude i úspešný uchádzač súhlasiť s tým, aby bola finálna suma odtajnená.

    Samotný odklad rozhodnutia vlády o nákupe stíhačiek a rozhodnutie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) vníma ako zodpovedný prístup. “Nikto tu nesilí žiadny nákup,” ubezpečil Danko. “Minister Gajdoš si však ctí záväzok z uznesenia vlády, ktorým sa podklad pre rozhodnutie o nákupe stíhačiek má dostať na vládu do 29. júna. Tak to aj urobí, to ale neznamená, že vláda to má okamžite prerokovať,” dodal.

     

    - Reklama -