Liberáli chcú Mistríka za prezidenta: Bude robiť dobré meno Slovensku a pokračovať v odkaze Kisku a Kováča

    0
    Robert Mistrík (Autor: TASR)
    Predseda SaS Richard Sulík v úvode tlačovky zaspomínal na založenie liberálnej strany, pri ktorom bol v počiatkoch aj Robert Mistrík. Neskôr však odišiel a venoval sa úspešnej vedeckej a podnikateľskej kariére. Podľa Sulíka to bolo z Mistríkovej strany správne rozhodnutie, keďže sa chcel venovať vede a sedieť na dvoch stoličkách naraz sa nedá. 
     
    „Robert Mistrík bol naším členom, svedomím našej strany a v roku 2013 sa rozhodol SaS opustiť, aby sa venoval vede a svojej firme. Je to čestný, zásadový a rodinne založený človek. Neobracia kabát. Je to skutočne nezávislý človek, ktorý má svoj názor, vie ho povedať a zaujať pevné a zásadné postoje,“ povedal europoslanec. 
     
    Líder liberálov vysvetlil, prečo chce, aby sa stal budúcou hlavou štátu práve Mistrík. „Chcem, aby bol Robert Mistrík prezidentom, lebo vtedy bude mať Slovensko nezávislého, čestného prezidenta, ktorý bude našej krajine robiť dobré meno,“ dodal Sulík. 
     
    Predseda novozaloženej strany Spolu – Občianska demokracia Miroslav Beblavý dodal, že tak ako SaS aj strana pod jeho vedením sa rozhodla podporiť práve Mistríka. Beblavý povedal, že si je istý, že Mistrík bude v prípade víťazstva vo voľbách nezávislý prezident voči všetkým stranám. 
     
    „Viem, že má povahu a charakternú silu a ak bude niekto robiť niečo nesprávne, bude konať bez ohľadu na to, či je to jeho priateľ, či podporovateľ,“ vysvetlil svoj postoj. 
     
    Beblavý dodal, že dôvera v štátne inštitúcie je na Slovensku na veľmi nízkej úrovni a to sa podľa neho musí zmeniť aj vďaka prezidentovi. „Potrebujeme obnovu, rekonštrukciu tohto štátu a tá sa môže začať už o rok od najvyššieho miesta, miesta prezidenta Slovenskej republiky,“ myslí si Beblavý. 
     

    Finančná podpora

    Čo sa týka finančnej pomoci pre Roberta Mistríka, bude SaS podľa slov jej predsedu postupovať v súlade so zákonom o politických stranách. Peniaze priamo na Mistríkov transparentný účet však liberálna strana posielať nebude. Sulík uviedol, že SaS bude organizovať vlastné podujatia v rámci propagácie Mistríka a bude ich koordinovať s jeho tímom. 
     
    „Nebudeme mu posielať na účet (Mistríkovej kampane) žiadne peniaze,“ vyhlásil Sulík. Pripomenul tiež, že Mistrík je podľa neho stále nezávislý kandidát a SaS mu vyjadrila len podporu.
     
    Samotný kandidát na tlačovke povedal, že rokuje o podpore aj s hnutím OĽaNO Igora Matoviča.
     
    Poslankyňa SaS Jana Kiššová na tlačovke dodala, že je presvedčená o tom, ak by sa Mistrík stal na budúci rok prezidentom, tak najvyšší úrad v krajine bude v tých najlepších rukách. 
     
    Kiššová tvrdí, že Mistrík sa v prípade víťazstva v budúcoročných prezidentských voľbách stane dôstojným prezidentom pre všetkých občanov, ktorý „bude stáť vždy na tej správnej strane, nech budú pomery doma alebo na európskej scéne akokoľvek komplikované alebo nejasné“. 
     
    „Som presvedčená, že bude demokratickým prezidentom, ktorý bude pokračovať v odkaze svojich predchodcov, ako je napríklad Michal Kováč a Andrej Kiska. Preto v SaS stojíme na jeho strane a vyslovujeme mu podporu,“ vysvetlila Kiššová postoj liberálov. 

    Čo na to kandidát?

    Robert Mistrík sa obom politickým subjektom poďakoval za podporu a vyjadril potešenie nad tým, že sa na jeho stranu údajne pridáva stále viac Slovákov. „Teší ma, že k mojej snahe o slušné a spravodlivé Slovensko sa pridávajú ľudia naprieč politickým spektrom,“ povedal kandidát v úvode. 
     
    To, že sa k Mistríkovi pridávajú ľudia „naprieč politickým spektrom“, je podľa neho v súlade s jeho dlhodobou víziou, ktorou je spájať spoločnosť, a nie ju rozdeľovať. 
     
    „Dnešným dňom vysielame do spoločnosti signál, že zmena je reálna,“ dodal Mistrík. 
     
    Mistrík priblížil, akým by chcel byť prezidentom a zopakoval, že chce v prípade volebného úspechu spájať a nie rozdeľovať. „Chcem pomôcť k vyššej životnej úrovni, chcem následne prispieť k vyšším platom, chcem byť ten človek, ktorý bude bojovať za slušné a spravodlivé Slovensko a chcem prispieť aj k záchrane našej krásnej prírody,“ zhrnul kandidát svoje prezidentské ciele.
     
    Na otázku, koľko má po Slovensku bilbordov, kandidát podporený liberálmi síce neodpovedal, ale ubezpečil, že propagácia jeho kandidatúry je v súlade so zákonom a dodal, že ide o bežnú súčasť demokratickej kandidatúry na post hlavy štátu. 
     
    „Propagácia kandidáta nie je zakázaná pred začiatkom oficiálnej kampane,“ povedal Mistrík k obvineniam z toho, že by nemal postupovať podľa zákona, ktoré sa proti nemu vyrojili, keď sa po Slovensku začali objavovať pútače s informáciami o jeho kandidatúre. 
     
    Mistrík na tlačovke suverénne uviedol, že je presvedčený, že sa mu podarí dostať sa do druhého kola prezidentských volieb.
     
    - Reklama -