Väčšina ekonómov neberie Trumpove hrozby vážne. Je čas pýtať sa, čo sa stane, ak to myslí skutočne vážne. Píše ekonóm Ižip

    0
    Donald Trump počas tlačovej konferencie na summite G7 v Quebecu (Autor: TASR)
    Podľa Ižipa je práve teraz vhodný čas pýtať sa, čo sa stane, ak to Trump myslí so svojou „hrou“ skutočne vážne. „Odpoveď jednou vetou znie – globálny chaos,“ varuje ekonóm v úvode svojho najnovšieho komentára v Hospodárskych novinách.
     
    Ižip v texte s názvom Trump: mesiáš ekonomickej recesie uznáva, že zavedenie ciel by nemalo nejaké dramatické dôsledky na rast Európy a ani Číny, ale dodáva, že to všetko iba za predpokladu, že sa nezmenia ostatné parametre. „A to je ten najväčší problém ekonómie – takéto uvažovanie v realite nefunguje,“ varuje.  
     
    Ekonomická realita je podľa ekonóma oveľa viac ovplyvnená psychologickými a politickými rozhodnutiami, ako by sa mohlo zdať. 
     
    Ižip ďalej pripomína, že to, čo sa deje v súčasnosti na globálnych trhoch, tu už bolo napríklad po druhej svetovej vojne, keď v USA prudko expandovala veľkovýroba kuracieho mäsa, ktorým Američania zaplavili celý svet a nastal kolaps cien. 
     
    „Francúzski a neskôr nemeckí farmári začali protestovať a vydobyli si presadenie ciel na kuracie mäso. Americké farmy začali krachovať. Netrvalo dlho a americká administratíva presadila odvetné clá na mnoho európskych tovarov, ktoré najviac postihli výrobcov automobilov. V Japonsku. Ak sa raz začne s protekcionistickými opatreniami, je prakticky nemožné povedať, kde skončia. Do hry vstúpia záujmové skupiny a politické tlaky, ktoré nakoniec ublížia najviac globálnemu spotrebiteľovi,“ píše Ižip v komentári. 

    Svet sa točí okolo dolára

    Podporovať lokálnu ekonomiku na úkor tej globálnej si podľa ekonóma môžu síce dovoliť menšie krajiny, ale nie Spojené štáty, pretože by to vraj znamenalo katastrofu nielen pre zvyšok sveta, ale následne aj pre USA.
     
    „Či chceme, alebo nie, svet je závislý od dolárov, a keď tie prestanú prúdiť do sveta, ich cena prudko vzrastie. A keďže väčšina rozvíjajúcich sa trhov je financovaná dolármi, tam sa problémy prejavia ako prvé. Nasledujú banky, ktoré dolármi svet financujú (momentálne ide o európske inštitúcie),“ vysvetľuje svoj postoj Ižip. 
     
    Trump si o sebe podľa ekonóma myslí, že je dobrý politik, a že je obklopený aj dobrými ekonómami. Ižip má obavy, že ani jedno z tvrdení nie je v prípade Donalda Trumpa pravda.  
     
    „Končí sa tretia veľká vlna reflácie od roku 2008. Dolárová likvidita sa stenčuje, čo vytvára obrovské problémy v Číne, ale aj v ostatných rozvíjajúcich sa krajinách. Globálny rast spomaľuje a začína ničiť exportérov, pozri Nemecko a Japonsko. V tomto prostredí Fed zvyšuje sadzby, vláda dosahuje gigantické deficity a Trump rozohráva obchodné vojny. Všetky tri faktory výrazne zvyšujú pravdepodobnosť recesie, ktorú každý vidí až o rok či dva. Niekedy však čas letí omnoho rýchlejšie, ako sa zdá…“ varuje v závere komentára ekonóm Ronald Ižip.
     
    - Reklama -