Situácia na lodi Mission Lifeline sa zhoršuje, ľudia na palube sú vyčerpaní

    0
    Migranti na lodi mimovládky Lifeline. (Autor: TASR)

    “S viac než 200 ľuďmi na palube je dnes šiesty deň pre (Mission) Lifeline na mori, počasie sa zhoršuje a zdravotný stav zachránených ľudí je čoraz krehkejší,” uviedla nemecká mimovládna organizácia Mission Lifeline, ktorá loď spravuje.

    Situácia môže podľa nej v najbližších hodinách v dôsledku vyčerpania a slabosti ľudí na palube “eskalovať”. Množstvo osôb trpí ťažkou morskou chorobou a je odkázané na pomoc, uvádza sa v e-maile adresovanom maltským úradom.

    Plavidlo zachránilo minulý týždeň vo štvrtok pri pobreží Líbye 230 migrantov a odvtedy nemôže nikde zakotviť, píše DPA. V súčasnosti sa nachádza v Stredozemnom mori pri pobreží Malty.         

    V utorok sa načrtlo riešenie, keď Malta oznámila, že umožní lodi zakotviť – avšak len v takom prípade, ak dostane záruky, že utečenci budú rozdelení medzi viacero štátov EÚ. Migrantov by mali prijať Taliansko, Francúzsko, Malta a Portugalsko, loď však doposiaľ nedostala signál, že môže zakotviť.

    Mimovládka Mission Lifeline obviňuje z marenia prijatia migrantov nemeckého ministra vnútra Horsta Seehofera. Ak situácia eskaluje, bude to Seehoferova zodpovednosť, vyhlásil spoluzakladateľ organizácie Alex Steier.

    - Reklama -