O nákupe stíhačiek by mala vláda rozhodovať pred letnou prestávkou. Gajdoš nepotvrdil, či pôjde o americké stroje F-16

    0
    Peter Gajdoš (Autor: TASR)

    Minister minulý týždeň avizoval, že aj napriek odkladu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) splní staršie uznesenie vlády a predloží na jej rokovanie nákup stíhačiek do 29. júna. To, že sa tak nestalo, odôvodnil tým, že premiér je neprítomný na stredajšom rokovaní kabinetu. Pripomenul tiež, že na budúci týždeň má vláda v programe výjazdové zasadnutia. Materiál podľa neho ešte posudzuje Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií.

    „Materiál je schválený, nemám problém, aby som ho predložil do 29. júna, ale z dôvodu toho, že pán predseda vlády rozhodol, že bude prerokovaný na Bezpečnostnej rade 11. júla, som požiadal, aby som uvedený materiál mohol predložiť na Bezpečnostnú radu 11. júla,“ vysvetlil.

    To, či vláda naozaj prerokuje nákup stíhačiek v tomto termíne, nie je podľa Gajdoša isté. Pripomenul, že o tom rozhoduje predseda vlády. Samotný minister obrany by mal byť tento deň na samite NATO v Bruseli. „Všetko je riešiteľné,“ odpovedal na otázku, ako sa chce s touto termínovou kolíziou vyrovnať.

    Materiál je na úrovni ministerstva schválený. V médiách sa objavila informácia, že Gajdoš vybral druhý z dvojice posudzovaných strojov, ktorými boli švédske Gripeny a americké F-16. Šéf rezortu to ani v stredu nechcel potvrdiť. „Po rozhodnutí vlády, ktorá rozhoduje kolektívne a konsenzuálnym spôsobom, vám uvedené informácie zverejním s tým, že ako sme hovorili s jednotlivými predstaviteľmi vlád USA a Švédska, zverejníme aj splátkový kalendár a všetky detaily tohto kontraktu,“ ozrejmil.

    Premiér Peter Pellegrini minulý týždeň oznámil, že vláda nerozhodne o nákupe stíhačiek v júni. Pripustil dokonca, že sa tak môže stať až po letných vládnych prázdninách. Premiér uviedol, že očakáva dve porovnateľné ponuky a odstránenie šumov, ktoré nákup sprevádzajú. Zdôraznil, že on osobne bude ten, kto materiál predloží na jej rokovanie. Chce mať preto na stole všetky potrebné informácie, aby mohol za rozhodnutím vlády stáť a bolo ho možné otvorene zdôvodniť.

    - Reklama -