Bolo to správne rozhodnutie… Merkelová obhajovala svoju migračnú politiku. Z poslaneckých lavíc sa ozýval hlasný nesúhlas

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Pred odchodom na summit EÚ v Bruseli Merkelová podľa agentúry DPA zdôraznila, že rozhodnutie o otvorení hraníc bolo jednorazovým humanitárnym opatrením prijatým v mimoriadnej situácii.

    “Teraz, rovnako ako vtedy, si myslím, že išlo o správne rozhodnutie,” povedala Merkelová pred poslancami spolkového smenu (Bundestag). Pripomenula, že vtedajší lídri Rakúska a Maďarska ju osobne požiadali o pomoc, keďže ich krajiny čelili veľkému náporu migrantov.

    Podľa kancelárky sa situácia odvtedy zmenila a EÚ preto musí nájsť spoločné riešenie problematiky migrácie. Konštatovala, že hoci sú v tejto oblasti sú členskými krajinami Únie stále rozpory, všetci sa zhodujú na potrebe obmedziť migráciu, zasiahnuť proti pašerákom ľudí a posilniť vonkajšie hranice EÚ.

    “EÚ má pred sebou mnoho výziev. Otázka migrácie ale sa nesmie stať tým, od čoho bude závisieť ďalší osud EÚ,” varovala Merkelová.

    Poslancom Bundestagu prisľúbila prijatie opatrení na obmedzenie takzvanej sekundárnej migrácie, v rámci ktorej do Nemecka prichádzajú žiadatelia o azyl zaregistrovaní v iných krajinách EÚ. Niektorí opoziční poslanci počas Merkelovej prejavu dávali hlasno najavo nesúhlas s jej vyjadreniami.

    Migračná problematika má podľa očakávaní dominovať na dvojdňovom summite lídrov EÚ, ktorý sa vo štvrtok popoludní (15.00 h) začne v Bruseli. 

    Merkelová už v stredu pripustila, že k spoločnému európskemu riešeniu tohto komplikovaného problému, ktorý vyvoláva aj spory vo vnútri nemeckej vládnucej koalície, sa na tohtotýždňovom summite ešte nedospeje. Kancelárka chce zatiaľ riešiť migračnú otázku prostredníctvom dočasných dvojstranných alebo trojstranných dohôd. 

    - Reklama -