Kruto ich mučili. Britské tajné služby vedeli o zneužívaní väzňov po 11. septembri

    0
    Dátum 11. september 2001 mal zásadný vplyv na americké, respektíve svetové dejiny (Autor: Facebook, Kozeta Zavalani)

    Poslanci Výboru pre tajné služby a bezpečnosť (ISC) po dlhom skúmaní dospeli k záveru, že britskí agenti o systematickom zlom alebo krutom zaobchádzaní s väzňami vedeli, ale tieto praktiky tolerovali a neurobili nič pre to, aby ich Američania prestali používať. Informovala o tom televízia Sky News.

    Podľa autorov správy však neexistujú dôkazy, že by sa na zneužívaní osôb podozrivých z terorizmu priamo podieľali príslušníci niektorej z trojice britských tajných služieb: zahraničnej rozviedky MI6, kontrarozviedky MI5 a vojenskej spravodajskej služby DI.

    Správa pokrýva obdobie od teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 až do roku 2010. Britskí agenti sa vtedy podieľali na približne 2300 výsluchoch väzňov zadržiavaných v Iraku, Afganistane a na americkej základni Guantánamo na Kube. 

    Poslanci zaznamenali 232 prípadov, keď britské tajné služby poskytli otázky na výsluchy, hoci vedeli o zlom zaobchádzaní s vypočúvanými. V 198 prípadoch dostali britské tajné služby informácie tretej strany získané prostredníctvom mučenia. 

    V 128 zaznamenaných prípadoch sa britská strana dozvedela od zahraničných partnerov o krutom zaobchádzaní s väzňami, avšak nepodnikla žiadne kroky. O 25 incidentoch informovali Britov samotní zadržiavaní. 

    Členovia parlamentného výboru zaznamenali 13 prípadov, keď boli britskí agenti priamymi svedkami zlého zaobchádzania s údajnými teroristami. 

    Organizácie na ochranu ľudských práv považujú vyšetrovanie, ktoré viedol výbor britského parlamentu, za príliš limitované a nedostatočné. Požadujú pritom rozsiahlejšie a dôkladnejšie prešetrenie celej záležitosti, ktoré by viedol osobitný sudca.

    - Reklama -