Maďarský prezident podpísal zákon Zastavme Sorosa a novelu ústavy

    0
    Prezident Maďarska János Áder (za ním premiér Orbán) (Autor: TASR)

    Hlava štátu prijaté zákony nekomentovala. Avšak pri štvrtej novele ústavy Áder upozornil, že ústava mu neumožňuje novelu vrátiť parlamentu ani ju predložiť na preskúmanie ústavnému súdu.

    V novelizovanej ústave sa uvádza, že zásadnou úlohou štátu je ochrana ústavnej identity a kresťanskej kultúry a že do Maďarska je zakázané usídliť cudzie obyvateľstvo.

    Ústava bola ďalej doplnená o spresnenie v prípadoch uplatnenia spoločných právomocí štátu a Európskej únie. Základný zákon okrem toho spresňuje okruh ľudí, ktorí majú nárok v Maďarsku získať azyl, a upozorňuje, že na štatút utečenca nemajú nárok cudzinci, ktorí prišli cez krajiny, kde neboli vystavení prenasledovaniu, prípadne hrozbe prenasledovania.

    Ústava rieši aj otázku právnej ochrany verejného poriadku. “Uplatňovanie slobody prejavu a zhromažďovania nemôže obmedzovať rodinný či súkromný život iných ľudí a pokoj ich domova,” píše sa v novelizovanej ústave.

    Základný zákon zakazuje bývanie na verejných priestranstvách. Toto ustanovenie bude platiť od 15. októbra. Vládnuci blok Fidesz-KDNP presadil do ústavy vytvorenie samostatného správneho súdu, ktorý bude rozhodovať v sporoch týkajúcich sa verejnej správy.

    Do základného zákona sa dostalo i ustanovenie, že úlohou polície je brániť ilegálnemu prisťahovalectvu.

    Na základe balíka zákonov označovaného ako “Zastavme Sorosa” bude možné napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva trestne stíhať.

    Opozícia, ale aj niektoré medzinárodné organizácie návrh balíka zákonov ostro kritizovali.

    - Reklama -