Putin: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Putin uviedol, že nové zbrane predstavujú veľký skok vo vojenskom potenciáli krajiny a Rusko dosiahlo “skutočný prelom” v ich projektovaní. Prezident zdôraznil najmä nadzvukový klzák Avantgard a medzikontinentálnu balistickú strelu Sarmat, ktoré zaradia do výzbroje v najbližších rokoch.

    Putin sa taktiež zmienil o nadzvukovej aerobalistickej strele Kinžal, ktorú už majú jednotky Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl. Tieto systémy boli medzi novými jadrovými zbraňami, ktoré Putin predstavil 1. marca počas prejavu vo Federálnom zhromaždení Ruskej federácie.

    Podiel moderných zbraní v ruských ozbrojených silách sa podľa Putina blíži k 60 percentám, pričom súčasné tempo vyzbrojovania umožňuje krajine dosiahnuť plánovaných 70 percent v roku 2021. Pred šiestimi rokmi predstavoval podiel moderných zbraní v ruskej armáde maximálne 16 percent.

    “Toto je iba časť modernej vojenskej výzbroje, ktorá umožní mnohonásobne zvýšiť potenciál armády,” uzavrel podľa agentúry TASS vrchný veliteľ ruských ozbrojených síl.

    - Reklama -