V USA to vrie. Mainstream píše o začínajúcej sa občianskej vojne

    0
    Protesty proti Trumpovej politike v USA, ilustračné foto (Autor: TASR)
    Nenávisť voči Trumpovi zo strany demokratov zašla posledný júnový pondelok ešte ďalej, než býva uplynulé mesiace zvykom, a k tvrdej kritike migračnej politiky Bieleho domu sa pridala výzva na prenasledovanie členov súčasnej administratívy. Tá zaznela od demokratickej zástupkyne štátu Kalifornia v snemovni reprezentantov Maxine Watersovej. 
     
    „Ak uvidíte kohokoľvek z (vládneho) Kabinetu v reštaurácii, v obchode, na čerpacej stanici, choďte a vytvorte dav. Zatlačte na nich. Povedzte im, že už viac nie sú nikde vítaní,“ vyzvala Watersová. Od vyjadrenia kalifornskej demokratky sa však dištancovala aj jej kolegyňa Nancy Pelosiová, ktorá sa ako demokratka odmietla pridať k iniciatíve svojich straníckych kolegov na impeachment prezidenta Trumpa. 
     
    Výzva Watersovej na prenasledovanie členov Trumpovej administratívy nasledovala niekoľko dní po incidentoch, ktoré sa stali prezidentovej tlačovej tajomníčke Sarah Sandersovej a generálnej prokurátorke štátu Florida Pam Bondiovej. Obe ženy z verejných miest vyhnal rozzúrený dav demokratických voličov a odporcov Trumpa.
     
    Niečo podobné zažila aj ďalšia žena z radov Trumpovej administratívy. Šéfku ministerstva vnútroštátnej bezpečnosti Kirstjen Nielsenovú obťažoval rozhnevaný dav socialistických aktivistov v mexickej reštaurácii neďaleko Bieleho domu. 
     
    Skupinka tvrdých odporcov Trumpovej migračnej politiky Nielsenovú a okolosediacich hostí reštaurácie obťažovala pri jedle hlasnými výkrikmi a vyzývali ju, aby odstúpila
     
    Tŕňom v oku ľavicových liberálov, ktorí v USA volia Demokratickú stranu, je migračný zákon. Ten podľa nich rozdeľuje na mexických hraniciach rodiny a oddeľuje deti od rodičov. Trump niečo také popiera a pochválil Nielsenovú za to, že chce meniť „zbytočné a zlé zákony“, ktoré vedú k separácii rodín. 
     

    Z popísaných udalostí a protestov voči migračnej politike Trumpovej administravy má obavy aj autor Tom Ricks, ktorý špekuluje, či USA smerujú k občianskej vojne. „Neverím, že už sme v Kansase 1850, ale máme tendenciu ísť týmto smerom,“ napísal Ricks na svojom blogu s historickým odkazom na spor severných a južných štátov o vplyv v Kansase, ktorý predznamenal začiatok americkej občianskej vojny.
     
    Ricks vo svojom článku na stránke Bloomberg s názvom Ako by vyzeral hnev demokratov  cituje politológa Thomasa Schallera, ktorý varuje: „Myslím si, že sme na začiatku mäkkej občianskej vojny. Neviem, či z toho krajina vyjde vcelku.“ 
     
    V texte z portálu Bloomberg autor píše o dôvodoch, pre ktoré sú demokrati a ich voliči tak veľmi rozhnevaní. Ide vraj o samotnú existenciu „Trumpovho propagandistického aparátu“ a zaznieva aj predpoveď, že v prípade, ak by demokrati pohoreli v doplňujúcich voľbách, tak by mohlo napätie ešte väčšmi narastať do pekelných rozmerov. 
     
    „Neviem, ako presne by to malo vyzerať, ale liberáli majú veľa priaznivcov  od Hollywoodu po Harvard. Ak sa demokrati rozhodnú, že použijú svoju silu agresívnejšie porušia pravidlá  tak Schallerova mäkká občianska vojna už nie je vôbec nepravdepodobná,“ píše autor Francis Wilkinson. 
     
    O začínajúcej občianskej vojne píše pre USA Today aj Glenn Harlan Reynolds, ktorý uvádza že už teraz má charakter nie úplne mäkkej formy. Reynolds konštatuje, že obe strany barikády navzájom sebou pohŕdajú a pripomína tvrdenia manželských poradcov, podľa ktorých pohŕdanie predznamenáva, že manželstvo zlyhá. 

    Vojna v Hollywoode

    Spomínaný Hollywood je mekkou demokratických voličov v USA a iné ako liberálne ľavicové názory sa v spoločnosti ľudí zo šoubiznisu nenosia, a v prípade, že sa aj niekto ozve v inom duchu, tak ide len o ojedinelý prípad. 
     
    Z Hollywoodu sa ozýva kritika voči administratíve Donalda Trump v podstate od začiatku jeho mandátu a väčšina celebrít si nenechá ujsť príležitosť na tvrdú kritiku súčasnej administratívy republikánov. Jedným z hlasných kritikov šéfa Bieleho domu je napríklad herec Robert de Niro. Ten prednedávnom na odovzdávaní cien Tony krátko, ale veľavravne povedal: „Fuck Trump.“ Za slovné spojenie, ktoré zrejme nepotrebuje preklad, si vyslúžil búrlivé ovácie a potlesk publika. 
     
     
    Ďalším príkladom tvrdej kritiky prezidenta Trumpa je v Hollywoode herec Peter Fonda, ktorý na sociálnej sieti napísal, že syn šéfa Bieleho domu Barron by mal byť oddelený od matky a zavretý do klietky s pedofilmi. Za tento výrok sa Fonda verejne ospravedlnil na druhý deň po jeho medializácii. 
     
    Na opačnej strane barikády a v početnej menšine stojí v Hollywoode napríklad James Woods, ktorý bol podľa vlastných slov väčšinu života volič demokratov. Dnes je známy herec zástancom politiky Donalda Trumpa a demokratov už nepodporuje. 
     
    „Bol som registrovaný demokrat väčšinu svojho života. Clintonovci mi to uľahčili. Bol som nezávislý počas Bushovej éry. Obama, to bolo osem rokov ničoho. Nenávisť a násilie, ktoré demokrati propagujú teraz ma utvrdzuje v tom, že som urobil správne, keď som od nich odišiel,“ píše Woods na svojom oficiálnom twitterovom účte. V inom tweete zase Woods republikánov vyzval, aby sa ozbrojili.
     

    Politické nezhody medzi republikánmi a demokratmi však nie sú ani zďaleka iba doménou hollywoodskych večierkov. Názor na politiku rozdeľuje dokonca aj rodiny a komunity sa začínajú deliť na demokratov a republikánov. 
     
    Práve z občianskej nespokojnosti vznikajú protestné hnutia ako napríklad Black Lives Matter, ktoré bojuje za práva Američanov tmavej pleti. Ďalším príkladom je jedna za amerických odnoží hnutia antifa známa v USA pod skratkou PNWAWC (Pacific Northwest Antifascist Workers Collective). 
     
    Antifašisti z PNWAWC prednedávnom prekročili vo svojom boji proti administratíve Donalda Trumpa rubikon, keď na sociálnej sieti zverejnili mená, adresy a fotografie členov imigračného úradu (ICE), ktorý zabezpečuje deportáciu ilegálnych prisťahovalcov z USA. 
     
    „Je právom verejnosti poznať tváre gestapa a tých, ktorí vytvárajú, presadzujú a napĺňajú koncentračné tábory v našom mene,“ napísal jeden z členov PNWAWC na Twitteri. 
     
    Pod gestapom myslí antifa členov úradu pre migráciu, ktorý čelí obvinaniam demokratov z toho, že rozdeľuje rodiny prisťahovalcov a odtŕha deti od rodičov. 
     
    - Reklama -