Toto sa ešte nestalo… Agentúra OSN pre migráciu prvýkrát nezvolila za svojho šéfa Američana. Vraj bol protimoslimský

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Podľa vyhlásenia samotnej organizácie so sídlom v Ženeve je víťazom trojkolovej voľby nového generálneho riaditeľa 61-ročný portugalský socialista António Vitorino, bývalý komisár EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci. Od založenia organizácie v roku 1951 bude iba druhým Neameričanom v tejto funkcii.

    Okrem Portugalca Vitorina a Američana Kena Isaacsa kandidovala na najvyšší post v IOM i súčasná námestníčka generálneho riaditeľa Laura Thompsonová z Kostariky. Víťaz voľby vystrieda dlhoročného amerického diplomata Williama Lacyho Swinga, ktorého mandát vyprší v septembri.

    Kandidatúru Isaacsa zatienila politika americkej vlády na čele s Trumpom, ako sú sporné cestovné zákazy či rozdeľovanie rodín migrantov. Úlohu zohrali aj vyjadrenia samotného kandidáta, ktoré kritici označili za protimoslimské.

    Medzinárodná organizácia pre migráciu je prepojená s OSN od roku 2016. V súčasnosti má vyše 10.000 pracovníkov pôsobiacich vo viac ako 150 krajinách. Práca IOM má zásadný význam pri poskytovaní humanitárnej pomoci migrantom, ale i monitorovaní ich úmrtí na trasách, akou je oblasť Stredozemného mora medzi Líbyou a Talianskom. Pomáha tiež pri presídľovaní migrantov, ktorých prijala niektorá z krajín, prípadne ich navracaní do vlasti.

    - Reklama -