Zásadný zvrat. Trump nevylúčil možnosť uznania ruskej anexie Krymu

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump počas oficiálneho bilaterálneho rokovania na okraj summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    Na otázku možnosti uznania anexie Krymu sa v piatok Trumpa pýtali novinári počas letu prezidentským špeciálom, ktorým sa viezol do svojho golfového areálu v štáte New Jersey. “Uvidíme,” odpovedal šéf Bieleho domu. 

    Podobnú odpoveď dal aj na otázku ohľadne prípadného zrušenia amerických sankcií voči Rusku, ktoré boli zavedené v reakcii na anexiu Krymu: “Uvidíme, čo Rusko urobí. Budeme hovoriť s Ruskom o mnohých veciach,” povedal Trump. 

    Podľa vlastných slov chce s Putinom hovoriť aj o Sýrii, Ukrajine či o zasahovaní do volieb v Spojených štátoch. V súvislosti s Krymom sa kriticky vyjadril na adresu svojho predchodcu Baracka Obamu, ktorý podľa neho celú situáciu – podobne ako aj iné záležitosti – riešil “nešťastným spôsobom”, uviedli noviny The New York Times. 

    Trump nevylučoval možnosť uznania anexie Krymu Ruskom už počas svojej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Od nástupu do Bieleho domu sa však v tejto otázke pridŕžal kurzu uplatňovania sankcií voči Rusku, ktorý spoločne s Obamom zvolila aj Európska únia. 

    Na najnovšie vyjadrenia amerického prezidenta budú zrejme podľa RFE/RL s nevôľou reagovať európski spojenci Spojených štátov. Pripravovaná schôdzka Trump-Putin by sa mala konať iba niekoľko dní po júlovom summite NATO.

    Donald Trump chce prostredníctvom helsinského summitu zlepšiť napäté vzťahy medzi USA a Ruskom, ktoré sú v súčasnosti na najhoršej úrovni od skončenia studenej vojny.

    - Reklama -