Bugára teší dohoda lídrov EÚ o migrácii bez povinných kvót

    0
    Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: TASR)

    “Považujem to za významný dôkaz toho, že lídri pristupujú k jednotlivým otázkam EÚ veľmi zodpovedne. Každá dohoda, každý zdravý kompromis robí totiž Európu silnejšou, a o to by nám malo ísť predovšetkým. Slovensko má šancu byť silnejšie len v silnej Európe,” zdôraznil Bugár.

    Lídri EÚ dosiahli v piatok (29.6.) na summite v Bruseli dôležitú dohodu o migrácii. Štáty EÚ budú môcť na svojom území zriadiť migračné hot-spoty, v ktorých sa má operatívne určiť, ktorý migrant zachránený na mori má nárok na azyl a ktorý bude vrátený do vlasti. Z Talianska, ktoré čelí najväčšiemu náporu migrantov, si jednotlivé krajiny majú prisťahovalcov preberať na dobrovoľnej báze, teda bez vytyčovania kvót.

    EÚ bude okrem toho pracovať aj na koncepte vzniku centier mimo Európy – pravdepodobne v severnej Afrike, do ktorých by mali byť prepravovaní migranti zachránení na mori, a v spolupráci s medzinárodnými organizáciami by sa potom rozhodovalo, ktorý z nich bude mať nárok na azyl a môže byť prevezený do Európy. Ekonomickí migranti budú repatriovaní.

    Medzi prioritami migračnej politiky EÚ sa v záverečnom dokumente uvádza aj nutnosť navýšiť objem financií pre operácie, ktorých cieľom je brániť ilegálnemu prenikaniu migrantov do krajín EÚ, a poskytnúť finančnú podporu analogickým aktivitám na území Turecka a v štátoch Afriky.

    - Reklama -