Šíriť svoje záujmy zbraňami a udržať si vplyv. To je náš cieľ, priznali USA

    0
    Pentagón (Autor: Wikipédia/David B. Gleason )

    Ako píše zahraničný reportér denníka Independent Clark Mindock, Trumpova administratíva potichu zmenila štýl riadenia amerického ministerstva obrany a s ním aj po desaťročia praktikovanú doktrínu. Mindock sa odvoláva na analýzu uskutočnenú americkým magazínom pre vojnových veteránov s názvom Task and Purpose. Podľa analýzy došlo k zmene niekedy v prvej polovici tohto roka. Zatiaľ čo doposiaľ bola dlhé desaťročia hlavnou poučkou veta „potlačiť konflikt“, teraz ju nahradili novým cieľom „udržať americký vplyv v zahraničí“.

    „Cieľom ministerstva obrany je zaistiť takú vojenskú silu, ktorá je potrebná na potlačenie konfliktov a na zachovanie bezpečnosti našej krajiny,“ písalo sa donedávna vo verejnom vyhlásení o cieli amerického ministerstva obrany. Teraz sa tam však uvádza: „Cieľom ministerstva obrany je zaistiť smrtiace spojené sily na obranu bezpečnosti krajiny a udržanie amerického vplyvu v zahraničí.“

    Časopis Task and Purpose si všíma, že predchádzajúce verejné vyhlásenie v tejto podobe prežilo niekoľko administratív od Billa Clintona cez Georgea Busha po Baracka Obamu. V čase pred prezidentovaním Billa Clintona neboli ciele ministerstva obrany v tejto podobe verejne publikované. Ako poznamenáva Clark Mindock, zmena textu na webovej prezentácii podľa údajov z internetového archívu prebehla medzi 2. a 3. januárom tohto roka.

    Táto zmena sa zatiaľ neprejavila v tohtoročnom vydaní publikácie Pentagónu o národnej stratégii obrany. Tam sa zachovala pôvodná rétorika, ako si všíma Mindock.

     

    - Reklama -