Opozícia sa hnevá na iniciatívu Za slušné Slovensko: Amatérsky krok, rozhodnite sa, ako chcete fungovať

    0
    Účastníci pochodu Za slušné Slovensko v Bratislave (Autor: TASR)

    „Vstup iniciatívy Za slušné Slovensko do komunálnych volieb je už druhá amatérska chyba tejto sympatickej iniciatívy v poslednom čase. Prvá bola pamätné zrušenie finálneho protestu, na ktorý mohlo dôjsť v Bratislave pokojne aj 100 000 ľudí a umožnenie sa nadýchnuť novopostavenej potemkinovskej smeráckej zločineckej skupine. Tým sa vtedy de facto zabila možnosť okamžitej zmeny,“ myslí si Galko.

    Na svojom oficiálnom facebookovom profile opozičný poslanec spomína aj druhú zásadnú chybu, ktorú podľa neho iniciatíva spravila. „Podpora vybratým trom kandidátom v krajských mestách bude mať za následok akurát to, že na akýkoľvek najbližší protest polovica ľudí, priaznivcov niektorých politických strán, čo sa teraz cítia podvedení, prosto nepríde,“ varuje Galko v prvom z dvoch statusov ku kroku iniciatívy Za slušné Slovensko.


    Kriticky sa k postupu občianskych aktivistov postavila aj poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). „Sme radi, že iniciatíva Za slušné Slovensko sa rozhodla podporiť kandidáta Petra Fiabaného, ktorého sme podporili v Žiline. No vo všeobecnosti by sa mala iniciatíva Za slušné Slovensko rozhodnúť, či chce fungovať ako politická strana alebo mimovládna organizácia, či občianska platforma,“ odkazuje Remišová.

    Poslankyňa v reakcii dodáva, že politická strana môže podľa nej podporiť za kandidáta, koho chce, no „mimovládna organizácia by mala zverejniť jasné kritériá, pretože v opačnom prípade to nie je férové voči ostatným kandidátom“.

    Veronika Remišová ku kroku iniciatívy Za slušné Slovensko
    Veronika Remišová ku kroku iniciatívy Za slušné Slovensko Zdroj: Facebook / V. Remišová

    Remišová v statuse na sociálnej sieti dodáva, že nerozumie tomu, prečo by mali získať podporu len nezávislí kandidáti. „Najdôležitejšie predsa je, či je daný kandidát charakterný a schopný človek. Takíto ľudia môžu byť aj medzi kandidátmi politických strán, aj medzi nezávislými kandidátmi,“ myslí si poslankyňa.

    V závere Remišová konštatuje, že za nálepkou „nezávislý kandidát“ sa podľa nej skrývajú bývalí straníci alebo funkcionári Smeru, alebo ostatných vládnych strán, ktorí zistili, že mať nálepku Smeru je skôr na príťaž.

    Ku kroku iniciatívy Za slušné Slovensko sa znova vrátil aj podpredseda SaS Galko. To však až po zverejnení statusu aktivistov na ich oficiálnom facebookovom profile, na ktorom napísali: „Slovensko zúfalo potrebuje slušné politické strany a slušných politikov. Dnešné vyjadrenia opozičných politikov to len potvrdzujú.“


    Iniciatíva svojím statusom na Facebooku reagovala na vyjadrenia politikov k podpore kandidátov v komunálnych voľbách. Píše v ňom, že nechce zrušiť politické strany a jej predstavitelia dodávajú, že to, že podporujú nezávislých kandidátov, ešte neznamená, že chcú rušiť politické strany.

    Práve z tohto statusu iniciatívy Za slušné Slovensko zostal Galko v šoku. „Ani neviem, ako nazvať takúto urážku demokratických opozičných politikov a opozičných strán,“ píše poslanec v druhom zo statusov k tejto téme v reakcii na slová iniciatívy, že Slovensko potrebuje slušné politické strany a slušných politikov.

    „Osobne som dosť sklamaný, ako sa to celé vyvinulo, ale to je už teraz nepodstatné. Aj keď neviem, o kom presne je v danom vyjadrení reč, pre istotu sa za SaS dôrazne ohradzujem za takýto výrok. V SaS SÚ SLUŠNÍ politici a SaS JE SLUŠNÁ politická strana. Ak sa pod plášťom občianskej iniciatívy pripravuje nový politický subjekt alebo podpora nejakému novovzniknutému subjektu, ok, akceptujem to. Ale podprahové útoky a hádzanie všetkých súčasných politických strán do jedného vreca si za SaS vyprosujem,“ zaútočil Galko.

    K téme sa neskôr vyjadril aj šéf liberálov a europoslanec Richard Sulík. Nezávislosť kandidátov, o ktorú sa opierajú zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko, nie je podľa Sulíka zárukou ničoho.

    „Naopak, my ako strana SaS sme skôr garantom čestnosti a slušnosti, lebo selektujeme členov, dlhodobo s nimi spolupracujeme a poznáme sa. Okrem toho, môj názor je, že títo ľudia hazardujú so svojím politickým kapitálom, no nie je sa čomu diviť, veď nemali zatiaľ kde nabrať skúsenosti,“ konštatuje Sulík.

    Europoslanec dodáva, že pre neho osobne je podstatné, že to, čo robia aktivisti, je ich právo, ktoré Sulík považuje za najlepší znak demokracie. „To, že prakticky hocikto sa môže prebojovať do politiky a ovplyvňovať veci verejné, je pre fungovanie spoločnosti mimoriadne dôležité,“ dodáva.


    K veci sa vyjadril aj odídenec zo SaS Martin Poliačik, ktorý sa po odchode od sulíkovcov pridal k hnutiu Progresívne Slovensko. Vo svojom statuse poslanec menuje aj jedného z organizátorov protestov.

    „Predpokladám, že pán Šeliga na najbližšom proteste Za slušné Slovensko bude stáť tiež vzadu za páskou, aby to nebolo brané ako politická akcia. Z podpory Matúša Valla sa, samozrejme, teším, ale celá tá hra okolo mi príde prinajmenšom nešikovná. Poctivé by bolo značku aj organizáciu protestov nechať nástupcom a do politiky ísť len s vlastným menom a tvárou. Jedným dychom dodávam, že v politike ľudí ako pán Šeliga treba a je dobré, že sa začínajú angažovať,“ píše Poliačik.


    Svojou troškou prispieva k diskusii aj Poliačikov nový šéf, predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko, ktorý sa vyjadril v komentároch pod Poliačikovým statusom. „Ja si myslím, že nech si robia, čo chcú, a ich podpora akákoľvek je, je legitímna,“ reaguje Štefunko.

    Komunálne voľby budú na Slovensku začiatkom novembra.

    - Reklama -