Že by s nimi niekto manipuloval? To nie. Ale myslím si, že sa s niekym radia, hovorí o krokoch platformy Za slušné Slovensko liberál Galko

0
Ľubomír Galko (Autor: TASR)

Na svojom facebookovom profile ste o vyjadreniach organizátorov protestov Za slušné Slovensko hovorili ako o ich druhej amatérskej chybe. Tou prvou bolo zrušenie protestov.

Podporu nezávislých kandidátov na primátora som vnímal ako druhú chybu, ktorú urobili. Chápal by som, keby zverejnili nejaké tvrdé kritéria a tí kandidáti, ktorí by sa k nim prihlásili bez ohľadu na to, či by boli stranícki, alebo nestranícki, by boli nimi odporúčaní. Bez ohľadu na ich počet. Tie kritéria mohli byť napríklad z hľadiska transparentnosti a efektívnosti spravovania či už mesta, alebo obce. Keby urobili niečo takéto, vtedy by som to chápal ako správny krok. Keďže to urobili inak a vyčlenili kandidátov, ktorých nominujú alebo podporujú politické strany, a potom zo zvyšných vybrali iba jedného, tak to považujem za nesprávny krok.

Nahneval vás tento krok organizátorov protestov?

Nemôžem povedať, že ma to nahnevalo, ale skôr ma to prekvapilo a mierne sklamalo.

Richard Sulík mal v tejto súvislosti miernejšie vyjadrenia, vy ste reagovali kritickejšie. Rozprávali ste sa v SaS, ako na celú situáciu reagovať?

Nerozprávali sme sa o tom. V podstate sme reagovali každý autonómne. Tie stanoviská sú približne rovnaké, jedno je možno tvrdšie, druhé miernejšie, ale v zásade sa pohybujú v tom istom rámci. My ako SaS sme strana, ktorej jedna z najväščích hodnôt je sloboda vyjadrovania jednotlivých predstaviteľov. To znamená, že veľakrát sú témy, kde naše stanoviská nie sú úplne totožné, ale navzájom si až tak neodporujú. Pohybujú sa zhruba v jednom rámci a to nie je problém. To sa u nás stáva.

Iniciatíva Za slušné Slovensko podporila v Žiline aj nezávislého kandidáta Petra Fiabáneho, ktorému vyslovili podporu aj viaceré opozičné strany, vrátane SaS. Zvyšní dvaja sú nezávislí kandidáti, ktorí, ako sa vyjadrili – museli vyzbierať na kandidatúru podpisy od občanov. Boli by ste teda v SaS spokojní, keby podporili len vašich kandidátov?

Práveže nie. Takto otázka vôbec nestojí, lebo na jednej strane majú právo podporiť, koho chcú, pretože sú autonómna iniciatíva a my zase na druhej strane to máme právo okomentovať. Medzi tromi kandidátmi podporili aj kandidáta v Žiline, ktorého podporuje aj SaS, napriek tomu som skritizoval tento krok. To je explicitný dôkaz, že moje vyjadrenie sa neopieralo o to, že neboli podporení naši kandidáti a ja by som očakával, že budú. S týmto to vôbec nesúvisí.

A hlavne je tam ešte ďalšia vec. Ľudia, ktorí prišli na protesty organizované iniciatívou Za slušné Slovensko, boli voliči rôznych politických strán. Bolo tam veľké množstvo voličov SaS, OĽaNO, voliči iných strán alebo nevoliči. Čiže z tohto hľadiska podpora iniciatívy kríva na obidve nohy, pretože to môže byť podpora kandidátov niekoľkých koordinátorov, respektíve predstaviteľov danej iniciatívy. Ale určite nie ľudí, ktorí chodili protestovať na námestia.

Igor Matovič pre Parlamentné Listy povedal, že Matúš Vallo sa prihlásil k ich vízii Slušné mestá a obce, pričom oni v OĽaNO o tejto vízii ani nevedeli. Vy ste o tom vedeli?

Nie, nevedeli. Predpokladám, že ani náš kandidát na primátora hlavného mesta Ján Mrva nebol vyzvaný, aby si tú víziu niekde naštudoval alebo aby sa k nej prihlásil. Myslím si, že nebol ani oslovený.

Po vyjadreniach organizátorov sa začalo hovoriť, že začali robiť politiku aj napriek tomu, že rodinám zavraždeného novinára a jeho snúbenice sľúbili, že si nezaložia stranu. Teraz podporili konkrétnych kandidátov pre komunálne voľby. Dá sa to vnímať ako porušenie sľubu?

Neviem, či je to konkrétne porušenie sľubu. Každopádne to považujem za chybu. Neviem presne, ako znel ten sľub, ktorý dali organizátori rodinám zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, pretože keď niekomu sľúbim, že nebudem robiť politiku, tak je to veľmi všeobecný sľub. A či robia politiku alebo nie, ukáže čas a uvidíme, čo budú robiť ďalej.

Myslíte si, že s organizátormi niekto manipuluje?

Nemyslím si, že by niekto s nimi manipuloval, ale myslím si, že sa s niekym radia a určite komunikujú s nejakými ľuďmi a čudujem sa, že ich dopredu neupozornili, keď robili toto rozhodnutie, že robia chybu. My (SaS  pozn. PL.sk) ich kritizujeme miernejšie a naša kritika nebola až taká tvrdá. Ale kritika, či už tvrdšia, alebo miernejšia, prišla na tento krok iniciatívy zo všetkých strán – z novinárskej obce, od politických strán, dokonca veľakrát aj od ľudí, ktorí ju predtým podporovali.

 

Juraj Šeliga sa vyjadril, že zasiahnu aj do prezidentských volieb. Ako to vnímate?

Úplne presne rovnako ako pri komunálnych voľbách. Ak by povedali, že apriori vylučujú kandidáta, ktorý je nominantom alebo členom politickej strany, a vyberali by z nezávislých kandidátov, tak by to podľa mňa bola tretia chyba. Ale podľa môjho názoru toto neurobia. Neviem predpovedať, čo urobia. Práve pri prezidentských voľbách by bol logický spôsob, ktorý som spomínal, že by stanovili kritéria, na základe ktorých by sa k nim mohli jednotliví kandidáti prihlásiť alebo neprihlásiť bez ohľadu na ich počet. Uvidíme, počkáme si, čo urobia.

Myslíte si, že podporia aj vášho kandidáta Róberta Mistríka?

To dnes neviem odhadnúť, ale čo viem na sto percent, je to, že Róbert Mistrík by bol vynikajúci prezident, ktorý by Slovensku určite neurobil hanbu a za ktorého sa môže každý slušný a čestný človek postaviť.

- Reklama -