Je našou povinnosťou odovzdávať dejinné posolstvo mladým, uviedol rakúsky exprezident

    0
    Heinz Fischer (Autor: SITA)

    Fischer sa stretol s európskymi novinármi pri príležitosti oficiálneho otvorenia rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ. Pripomenul, že Rakúsko – podobne ako aj iné európske krajiny – si tohto roku pripomenie 100 rokov od ukončenia prvej svetovej vojny. V marci bola spomienka na anšlus z roku 1938, čiže pripojenie Rakúska k hitlerovskému Nemecku; krajina si pripomenie revolučný rok 1848 a Deklaráciu ľudských práv a rovnako aj výročie Pražskej jari v susednej Českej republike a na Slovensku.

    Exprezident upozornil, že jeho pracovná skupina získala z federálneho rozpočtu sumu 4,5 milióna eur na sériu okolo 70 projektov po území celej krajiny. Patrí k ním aj slávnosť, ktorá bude v noci z 9. na 10. novembra: pripomenutie si Krištáľovej noci z roku 1938, keď vo Viedni bolo podpálených a zničených 30 synagóg (zachránila sa iba jedna). Organizátori podujatia v tento deň na miestach bývalých synagóg rozsvietia svetlomety s tvarom Dávidovej hviezdy vo vzduchu. 

    Toto podujatie bude predchádzať spomienkovému ceremoniálu z 11. novembra – storočnici ukončenia prvej svetovej vojny – a hlavnému ceremoniálu z 12. novembra, keď si Rakúsko pripomína vznik svojej štátnosti.

    Snahou uvedených aktivít je, aby najmä mladá rakúska generácia nezabudla na dejiny svojej krajiny a na širšie udalostí s tým súvisiace. 

    “Je známy výrok, že história nás učí, ale nemá žiakov. My sa to snažíme napravovať a nájsť dosť žiakov,” opísal situáciu Fischer. Pripomenul, že jeho tím na niektorých podujatiach spolupracuje aj s kolegami z Českej republiky a zo Slovenska, ale navštívil aj Bielorusko, kde v lokalite Malý Trostinec neďaleko Minska nacisti zabili vyše 9600 rakúskych Židov. V tejto súvislosti pripomenul projekt memoriálu, ktorý zaznamená mená všetkých rakúskych Židov zabitých počas druhej svetovej vojny.

    “Existuje riziko, že dejinné udalosti sa utlmujú a strácajú odkaz pre mladú generáciu. A preto je našou povinnosťou odovzdávať ďalej naše spomienky a pocity spojené s historickými udalosťami,” uviedol Fischer.

    - Reklama -