KDH by malo podporiť Mikloška. Nepredstavuje pre nich žiadne politické riziko, píše komentátor

    0
    František Mikloško (Autor: TASR)

    Denník Postoj.sk publikoval článok s názvom Prečo by KDH malo podporiť Františka Mikloška. Jeho autor Jozef Majchrák píše, že KDH sa má teraz rozhodnúť, či v prezidentských voľbách postavia vlastného kandidáta Mariána Čaučíka, alebo podporia Mikloška.

    Kresťanskí demokrati chcú totiž podporiť takého kandidáta, ktorý by spĺňal ich podmienky a chcú, aby prezidentské voľby sa uskutočnili dôstojne. To, ako sa rozhodli, mienia oznámiť na jeseň po rokovaní republikovej rady strany.

    Podľa autora článku bude rozhodnutie KDH závisieť od toho, aký prístup k voľbám zvolí. A teda, či sa rozhodnú zviditeľniť vlastnú značku a svojho človeka (Čaučíka), a v tom prípade by mohli zobrať hlasy kandidátovi, ktorý nie je v rozpore so žiadnymi záujmami hnutia, alebo podporia Mikloška, ktorý nie je pre nich politickým rizikom.

    Čaučíkov záujem o politiku je dobrá správa

    „Čaučík sa ako mladý študent angažoval v ´podzemnej cirkvi´, neskôr založil Hnutie kresťanských spoločenstiev detí a vybudoval úspešnú kolednícku akciu Dobrá novina,“ píše Majchrák o Mariánovi Čaučíkovi. Na druhej strane je Mikloško, ktorý bol kedysi predstaviteľom KDH, a celý čas reprezentuje postoje a hodnoty hnutia.

    „Vďaka svojim politickým skúsenostiam má tiež všetky predpoklady na to, že v prezidentskej kampani dokáže tieto postoje kultivovane obhájiť. Rovnako, že v nej otvorí aj témy, ktoré sú pre voličov KDH dôležité a väčšina z nich s ním ako prezidentským kandidátom nebude mať žiaden problém. Spojenie značky s Mikloškovým menom je zároveň pre KDH príležitosťou pripomenúť voličom všetky dôležité zápasy, v ktorých sa angažovalo,“ píše Postoj.

    Podľa autora článku stoja ale v rozhodovaní KDH pre Mikloška tri fakty: „Mikloškova účasť v prezidentskej kampani je pre verejný život v tejto krajine užitočná, pre voličov KDH je prirodzeným kandidátom a podpora tejto strany by jeho váhu v prezidentskej súťaži zvýšila.“

    Palko: V článku je mnoho otáznikov

    Bývalý člen KDH Vladimír Palko sa na svojom facebookovom profile stotožňuje s autorom článku, pretože chce voliť Františka Mikloška. Podľa neho je tam však viacero nezodpovedaných otázok.

    „Prečo vlastne Fero nie je už v KDH? Pre mladších odpovedám: Preto, lebo mu Rada KDH vyjadrila nedôveru (a nielen jemu). A prečo mu vyjadrila nedôveru? Lebo nechcel, aby KDH išlo do vlády so Smerom,“ píše sa v statuse Palka. Rovnako poukazuje aj na to, že pred pár dňami ubehlo presne 12 rokov, čo rada strany uvažovala ísť do vlády so Smerom (v roku 2006 – pozn. PL.sk) a bolo by zaujímavé, keby KDH podporilo Mikloška napriek tomu, že podľa nich v roku 2006 zlyhal.

    - Reklama -