Spojené štáty sa chystajú odstúpiť od kľúčovej dohody o odzbrojení, vyhlasuje Šojgu

    0
    Ruský minister obrany Sergej Šojgu salutuje počas vojenskej prehliadky. (Autor: TASR)

    “USA sa pripravujú na odstúpenie od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu a ako dôvod uvádzajú porušovanie zmluvy zo strany Ruska,” uviedol Šojgu, ktorého citovala agentúra TASS. 

    Predmetné obvinenia zo strany USA pritom označil na úplne nepodložené. Z flagrantného porušovania uvedenej kľúčovej odzbrojovacej dohody naopak obvinil Spojené štáty, ktoré podľa neho rozmiestňujú v Európe vertikálne odpaľovacie zariadenia MK 41, schopné odpaľovať strely s plochou dráhou letu typu Tomahawk.

    “V ich dosahu je takmer celá európska časť Ruska,” vyhlásil Šojgu. 

    Spojené štáty už nejaký čas podozrievajú Moskvu z porušovania INF, čo však Moskva popiera. NATO sa obáva, že vďaka vývoju systému rakiet s plochou dráhou letu 9M729 odpaľovaných zo zeme bude môcť Moskva bez varovania alebo takmer bez varovania zaútočiť v Európe jadrovými zbraňami.

    Americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchisonová vo februári povedala, že ak “Rusko nebude zmluvu dodržiavať, bude musieť niesť následky toho, že nijaká zmluva nebude”. Senát USA už – v súvislosti s údajným porušovaním INF zo strany Ruska – splnomocnil vládu na prípadné odstúpenie od tejto zmluvy. 

    INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan.

    - Reklama -