Ozbrojené sily sú v žalostnom stave. Okrem zastaralej techniky máme aj prázdne kasárne. O povolanie vojaka nie je záujem. Bezpečnostný analytik varuje

0
Armáda SR, ilustračné foto (Autor: TASR)

Modernizácia ozborojenej techniky je jednou z hlavných tém aktuálneho summitu NATO. Potrebuje demokratická Európa výraznejšie posilnenie vojenského arzenálu na ochranu svojich hodnôt? 

Celé budovanie ozbrojených síl je postavené na modernizácii, čiže na nákupe novej ozbrojenej techniky. Zvyšovanie výdavkov na obranu však nie je len nákup novej techniky, ale sú to aj investície na cvičenia vojakov, na ich vybavenie plus investovanie do dalších vecí, ktoré bežný občan ani nevníma. Napríklad aj na to, aby ostalo povolanie vojaka atraktívne. Čiže tam musí byť aj platové ohodnotenie, sociálne zabezpečenie – jeden celkový komplexný balíček.

Prezident Kiska sľúbil pred summitom NATO, že Slovensko bude od roku 2024 investovať dve percentá HDP na obranu. V akom stave sú dnes slovenské ozbrojené sily?

Sú v žalostnom stave. Okrem zastaralej techniky máme aj prázdne kasárne, ktorých naplnenosť nie je ani 80 percent. Ľudia nemajú záujem o povolanie vojaka v ozbrojených silách, pretože motivačný faktor týkajúci sa sociálneho zabezpečenia a platu sa posunul úplne niekam inam.

Preto tie dve percentá HDP na obranu a 25 percent na vývoj výskumu modernizácie. Jeden z hlavných motorov výskumu vôbec bol aj v minulosti práve výskum pre vojenskú či vesmírnu techniku. A tie veci sa neskôr presunuli do civilného sektora.

Vráťme sa však k Severoatlantickej aliancii. 

NATO je najsilnejšie obranné zoskupenie na svete. A aby si udržalo svoju prevahu, musí sa naďalej modernizovať. Lebo Rusko či iné krajiny takisto modernizujú a vyzbrojujú. Takže očakávať, že Aliancia bude ignorovať celosvetové trendy a investície, ktoré idú do modernizácií v iných krajinách, bez toho, aby naďalej investovala, je absolútne malicherné.

Každý, kto pristupuje k obrane, tak na to jednoducho nerezignuje, pretože jednou z primárnych úloh každého štátu je obrana a bezpečnosť. Čo sa týka ďalšieho zvyšovania dvoch percent HDP, to nie je číslo, ktoré by sa vycucalo z prsta. Máme obranných plánovačov Aliancie z 28 krajín, ktorí na základe rôznych prepočtov a koeficientov vypočítali, aké sú optimálne výdavky na obranu v Aliancii, aby zaručili spojencom prevahu.

Spojené štáty americké zabezpečujú a pokrývajú výdavky na obranu v rámci Aliancie na viac ako 70 percent. To znamená, že ďalších 30 percent pokrývajú iné spojenecké krajiny, ako sú Nemecko, Francúzsko či Veľká Británia. Toto sú hlavné argumenty, prečo by Európa mala modernizovať svoju obranu a bezpečnosť.

Ktoré témy na summite sú najdôležitejšie? Aká je šanca, že Spojené štáty americké s nevyspytateľným Donaldom Trumpom neukážu podobný “nekooperatívny” postoj ako pri nedávnom stretnutí krajín G7?

Samozrejme, tá hrozba tu je. Vo všeobecnosti si všetci uvedomujú, že ústrednou témou Donalda Trumpa na summite bude zvyšovanie výdavkov na obranu. Tam došlo k výraznému posunu a viacerí spojenci si začali plniť svoje záväzky.

Ale dnes napríklad Donald Trump upozornil na jednu vec, že Európa a niektoré jej väčšie krajiny na jednej strane nemajú nejaký zásadný záujem investovať väčšie výdavky na obranu. Ale zároveň v zákulisí robia lukratívny biznis s Ruskou federáciou, pred ktorou si Európa myslí, že ju budú Spojené štáty americké ochraňovať. To je relevantný fakt a argument. Samozrejme, treba si vedieť nastaviť priority. Treba tiež rátať s tým, že Trump je neriadená strela a ťažko predvídať, čo urobí.

Aké sú možnosti Donalda Trumpa na summite NATO?

Má dve možnosti. Jedná vec je svojím spôsobom narušiť transatlantickú väzbu a politickú jendnotu svojím nepredvídavým vystúpením, ktoré ho potom postaví do inej pozície, keď na budúci týždeň pôjde vyjednávať s ruským prezidentom Putinom. Alebo sa mu to podarí nejako diplomaticky uhrať a bude mať inú východiskovú pozíciu pri rokovaní s Putinom. Záleží na Trumpovi.

S modernizáciou obranného potenciálu sa však spája aj istá skepsa. Napríklad z nedávneho prieskumu verejnej mienky v štyroch vyspelých európskych krajinách vyplynulo, že viac ako polovica ľudí v nich je za odstránenie jadrových zbraní z Európy. Ako  to vnímate?

Investície do modernizácie jadrových zbraní sa v Aliancii neuskutočnili mnoho rokov. Zatiaľ čo na modernizáciu jadrových zbraní vynakladajú Rusko, Čína či India enormné finančné prostriedky. Takže ak očakávame, že to budeme ignorovať a budeme naďalej mierumilovní, a spoliehať sa pokojný priebeh, to je už dnes trošku naivné.

Stačí sa pozrieť na našu históriu. Ignorovať a neakceptovať celosvetové trendy je zahrávanie sa s ohňom. Samozrejme, zákaz jadrových zbraní má svoju logiku, ale pokiaľ tu budú jadrové zbrane a budú ich používať jednotlivé krajiny, nemôžeme to prehliadnuť.

 

 

- Reklama -