Lajčák: Rozhodnutie o stíhačkách sme prijali jednomyseľne

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    “Máme záväzok zvyšovať naše výdavky na obranu ako člen Severoatlantickej aliancie až do dvoch percent. Rezort obrany bude kontinuálne dostávať viac peňazí a tie peniaze sa nemôžu prejesť. Ide o to, aby bola naša výzbroj kompatibilná so štandardmi NATO,” povedal Lajčák. Doplnil, že dnes máme ruské stíhačky a tie kompatibilné nie sú. “Sme jediná krajina V4, ktorá ešte stále používa ruské stíhačky,” poznamenal.

    Podľa Lajčáka to však neznamená, že peniaze sa dajú na stôl tu a teraz, budú rozložené na mnoho rokov. Rozhodnutie o stíhačkách bolo podľa jeho slov prijaté po veľmi dlhej, podrobnej a odbornej diskusii na stredajšej Bezpečnostnej rade SR, ako aj potom na rokovaní vlády, a to za účasti predstaviteľov rezortu obrany. “Materiál bol zverejnený deň, my sme ho mali k dispozícii týždeň. Nepamätám si, či sme nejakej téme venovali ako bodu programu na vláde viac času ako tej dnešnej,” dodal Lajčák.

    Slovensko nakúpi 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA. V stredu o tom rozhodla vláda SR, ktorá akceptovala návrh ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), podľa ktorého Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur.

    Premiér uviedol, že ponuka vlády USA bola vyhodnotená ako ekonomicky najvýhodnejšie a technicky najlepšie riešenie. Z hľadiska nákladnosti počas celého viac ako 30-ročného životného cyklu stíhačiek je podľa Pellegriniho o osem percent lacnejšia ako ponuka vlády Švédska na stíhacie stroje JAS-39 C/D Gripen. Samotná prvotná investícia do amerických strojov je v porovnaní so švédskymi nižšia o niekoľko stoviek miliónov eur.

     

    - Reklama -