O špinavých slovenských prostitútkach už od novej vlády nepočuť. Štefanec jej aj tak príliš neverí. Sú to rovnaké politické strany, ktoré sa správajú rovnako

    0
    Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Na výbore LIBE ste diskutovali o slobode médií a bezpečnosti novinárov v kontexte vraždy Jána Kuciaka a maltskej investigatívnej novinárky Dafné Caruanovej Galiziovej. Ako by ste zhodnotili priebeh rokovania?

    Zasadnutie výboru bolo ďalšou z rady aktivít, ktoré robí Európsky parlament v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj aktivít na ochranu novinárov. Môžem spomenúť kontrolnú misiu, rozpravu v pléne, petíciu, následne verejné vypočutie. Ďalšie dve kontrolné misie sa pripravujú do konca tohto roku na Slovensko.

    Vypočutie malo za cieľ zhodnotiť skutkový stav a informovať europoslancov o tom, čo sa deje na Slovensku, ale aj na Malte a získať čo najviac informácií. Myslím si, že akcia splnila svoj účel, pretože sme sa dozvedeli nové informácie z Europolu, Eurojustu a dokonca aj od zástupcov FBI na stretnutí, ktoré nebolo verejné.

    Zúčastnili sa ho aj zástupcovia policajných zložiek a prokuratúry zo Slovenska aj z Malty. Zo Slovenska nás dnes navštívila Jana Maškarová, prvá viceprezidentka polície a Juraj Novocký, dozorujúci špeciálny prokurátor, ktorí hovorili práve aj o stave vyšetrovania v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

    Čo zaznelo na tomto neverejnom stretnutí? Dá sa z toho niečo publikovať?

    Viem povedať len to, že nám zástupcovia prokuratúry zodpovedali všetky otázky a uistili nás, že vyšetrovanie ďalej pokračuje. Osobne by som rád privítal, keby sme sa dozvedeli aj výsledky, ale rešpektujem, že nikto nemôže a ani nechce zasahovať do vyšetrovania. Viem povedať len to, že na moju otázku, či sa zaoberajú aj prípadmi, o ktorých písal Ján Kuciak, som dostal odpoveď, že áno. Vyšetrujú sa všetky motívy a všetky súvislosti. Takže sa pracuje aj s verziami prípadov, na ktorých pracoval Kuciak.

    Na týchto prípadoch pracuje aj Európsky parlament, pretože sa venuje daňovým podvodom, kontrole rozpočtu, najmä v oblasti agrodotácií. Samozrejme, aj my máme záujem získať čo najviac informácií, aby sme ich vedeli poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní. Je to náš spoločný záujem a verím, že naše orgány robia všetko, čo je v ich moci a schopnostiach, aby sme sa konečne dozvedeli pravdu. Ale najmä, aby bola nielen odhalená pravda, ale aby boli potrestaní aj vinníci a aby sa podobné prípady neopakovali.

    Trošku by som rozdelil prístup prokuratúry a polície. Kým prokuratúra zodpovedala všetky otázky, zo strany polície som ten pocit nemal. Napríklad – na moju otázku, aké prijala polícia systémové zmeny v oblasti ochrany novinárov, som nedostal odpoveď. Respektíve odpoveď bola iba taká, že Kuciak nežiadal o policajnú ochranu. To všetci vieme. Rovnako ale vieme, že nahlásil polícii, že bol vydieraný (Mariánom Kočnerom – pozn. PL.sk) a polícia nekonala. Navyše exminister Kaliňák zľahčoval, zosmiešňoval tento prípad.

    Je naozaj potrebné prijať systémové zmeny, aby sme neboli svedkami ďalších tragických udalostí a aby sa podobná situácia neopakovala. Naviac, po tom, čo boli zverejnené informácie, že ďalší novinár bol predmetom vyhrážok. Je potrebné, aby polícia konala, a najmä rýchlo.

    Čo na výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci spomínali zástupcovia Europolu, Eurojustu či FBI?

    Sú to organizácie, ktoré spolupracujú a poskytujú maximálnu súčinnosť v prípadoch vrážd na Slovensku a Malte. Konajú, samozrejme, iba vtedy, keď ich o to požiadajú domáce inštitúcie. Takisto zástupcovia týchto inštitúcií nás uistili, že všetky kapacity, ktoré majú k dispozícii, dávajú na tieto prípady, lebo ich považujú za mimoriadne závažné. Majú tiež záujem prispieť k objasneniu týchto vrážd. Myslím si, že to, čo mohli povedať, dostatočne ozrejmilo fakty, že naozaj robia všetko, čo je v ich silách. Vieme, že dnes je väčšina zločinov medzinárodná, a preto je dôležité, aby sme mali pri ich objasňovaní európsku spoluprácu.

    Myslím si, že úloha Eurojustu, Europolu a do istej miery aj FBI je v týchto prípadoch nezastupiteľná.

    Vo výbore vystúpila aj investigatívna novinárka Pavla Holcová, ktorá zhodnotila situáciu na Slovensku po vražde Kuciaka a jeho snúbenice. Podľa nej majú novinári na Slovensku a v Česku iba minimálne možnosti na bránenie seba samých. Súhlasíte so slovami českej novinárky?

    Myslím si, že Pavla Holcová má pravdu, pretože sama na vlastnej koži pocítila, aké je ťažké vykonávať prácu investigatívneho novinára. Situácia naozaj nie je v celej strednej Európe jednoduchá. Ak myslíte jej vyjadrenia, že klíma v strednej Európe nepraje novinárom, tak s tým súhlasím. A to sa netýka iba Slovenska aj Česka, spomínala tiež Poľsko a Maďarsko, ak si dobre pamätám.

    V celej strednej Európe je posun k takej oligarchickej štruktúre – oligarchovia vstupujú do médií, aby si zlepšili svoj obraz a nezávislí novinári to majú skutočne čoraz ťažšie. Ďalej je tu naozaj veľmi rozšírená a stále silnejúca dezinformačná kampaň, takže je veľmi dôležité, aby sme chránili nezávislých novinárov, ktorí prinášajú relevantné informácie a fakty, ktoré si overujú.

    Takže táto téma je nielen slovenská, ale zaoberáme sa ňou veľmi vážne aj na európskej úrovni – ako urobiť lepšie opatrenia pre ochranu novinárov a lepšie podmienky, aby nezávislí žurnalisti mali priestor na svoju prácu. Nezávislá novinárčina je pilierom demokracie a každá krajina, všetci občania v normálnej krajine potrebujú kontrolu moci, ktorú vykonávajú aj novinári. A v tomto je ich úloha nezastupiteľná.

    Vy ste sa Pavly Holcovej na výbore pýtali, či máte dobré informácie, že by sa mal 16. júla zverejniť jej článok, na ktorom pracovala ešte spolu s Jánom Kuciakom. 

    Dostal som odpoveď, že ešte nebude zverejnený. Zachytil som túto informáciu v médiách. Myslím si, že to odznelo po jej vystúpení na Pohode, že 16. júla bude zverejnený finálny článok, na ktorom pracovala s Jánom Kuciakom, čo ma veľmi prekvapilo. Sám sa teším na tieto informácie, ale dostal som odpoveď, že ešte nie, lebo vraj ešte na to nie je správny čas. Počkám si a naozaj som veľmi zvedavý na konečnú verziu, pretože nedokončený článok Kuciaka odkryl mnohé, šokujúce informácie na Slovensku. Nielen čo sa týka korupčných káuz, ale najmä prepojenia mafie na stranu Smer, ale aj ďalších podvodov, na ktorých odhalení je, samozrejme, potrebné pracovať.

    Ako vnímate na Slovensku slobodu slova a ochranu novinárov?

    Myslím si, že je potrebné urobiť viac, nielen pre ochranu novinárov, ale aj pre rozlišovanie dezinformácií a skutočných relevantných faktov. Myslím si, že z hľadiska ochrany novinárov je potrebné urobiť aj legislatívne zmeny, aby sa stali lepšie chránenými osobami. Aj z hľadiska trestného zákona, aby sa útoky na novinárov posudzovali vážnejšie a aby sme aj z tohto legislatívneho hľadiska dali každému, kto útočí na nezávislosť novinárov, signál, že túto oblasť treba brať vážne.

    V tomto smere už koná aj Európsky parlament, ktorý prvú rezolúciu prijal už po vražde Kuciaka a jeho snúbenice. Vyzval v ňom Európsku komisiu na prípravu celoeurópskej legislatívy. Momentálne čakáme na prvý návrh z Európskej komisie, ktorý, verím, zlepší štandardy ochrany novinárov v celej Európskej únii.

    Ak by ste porovnali vládu Roberta Fica a Petra Pellegriniho, vidíte medzi nimi nejaký rozdiel v prístupe k novinárom a k ich ochrane?

    Zatiaľ som nejaké reálne fakty z hľadiska legislatívnych návrhov od novej vlády Petra Pellegriniho nezaznamenal. Nová vláda je len kozmetická úprava tej predchádzajúcej, čiže z mojej strany jej príliš neverím. Sú to stále rovnaké politické strany, ktoré sa správajú rovnako.

    Jediné, čo som zaregistroval, je určite umiernenejší slovník premiéra Pellegriniho oproti slovníku Roberta Fica. Mám na mysli slovné spojenia špinavé slovenské prostitútky a ďalšie hanlivé narážky, ktoré používal bývalý premiér a častoval nimi novinárov, a tým znevažoval ich profesiu. Musím uznať, že premiér Pellegrini nič také zatiaľ nerobí, ale na druhej strane nevidím ani žiadne kroky pre zlepšenie ochrany novinárov, respektíve procesné zmeny, ktoré sú na Slovensku naozaj potrebné.

    - Reklama -