Merkelová: Účastníci krízového zasadnutia potvrdili oddanosť k NATO

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    “Môžem len zopakovať, že výsledok je jasné prihlásenie sa všetkých k NATO a jednoznačná pripravenosť všetkých prispieť svojím dielom tak, aby sa zohľadnila zmenená bezpečnostná situácia,” citovala Merkelovej slová agentúra DPA. 

    Odpovedala tak na otázku novinára, ktorý chcel vedieť, či americký prezident Donald Trump na mimoriadnom zasadnutí hrozil odchodom Spojených štátov z NATO. 

    Podľa Merkelovej Trump na ňom otvoril tému spravodlivejšieho rozdelenia bremena medzi jednotlivých členov NATO, o čom sa podľa kancelárky hovorí už celé mesiace. “Jasne sme vyjadrili to, že sme na ceste k tomuto cieľu,” povedala Merkelová podľa agentúry AP. Zdôraznila pritom, že Nemecko je v NATO druhým najväčším prispievateľom, čo sa týka vysielania vojakov do operácií Aliancie. 

    Americký prezident naliehal v stredu na partnerov v Severoatlantickej aliancii, aby zvýšili svoje výdavky na obranu až do výšky štyroch percent HDP namiesto v minulosti dohodnutého cieľa dvoch percent.

    Podľa diplomatických zdrojov citovaných agentúrou DPA Trump vo štvrtok dokonca otvorene pohrozil spojencom z NATO, že ak okamžite neposkytnú na obranu dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP), Spojené štáty pôjdu v otázkach obrany vlastnou cestou. 

    Podľa informácií nemeckého magazínu Der Spiegel Trump požadoval, aby členské krajiny investovali dve percentá HDP na obranu do začiatku roka 2019.

    - Reklama -