Samovražda verejnoprávnych médií. Pozrite si toto VIDEO, odporúča Markéta Šichtařová

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    Ekonómka si je istá tým, že si za to verejnoprávne médiá môžu do istej miery samy. „Často sa pokúšajú o svoj svojrázny výklad pravdy namiesto toho, aby ,len‘ informovali a nechali na príjemcoch správ, aby si fakty vyložili po svojom,“ poznamenala Šichtařová vo svojom blogu na serveri iDnes.cz.

    Nie je to tak, že by súkromné médiá excelovali v nestrannosti. Už ich samotný názov – súkromné – vraj naznačuje, že stopercentná nestrannosť sa od nich ani čakať nedá. Niektoré patria nejakému oligarchovi a majú za úlohu vykladať pravdu v jeho prospech, iné zase patria nejakému ultraľavičiarovi a majú za úlohu informovať ideologicky, poznamenala Šichtařová. „V prípade britského denníka The Guardian alebo českého Práva sa nikto nebude čudovať, že vidia svet ľavicovo, v prípade francúzskeho magazína Closer alebo českého Expresu sa nikto nebude diviť bulvárnym informáciám,“ uviedla príklad.

    Ale v prípade týchto médií je to vraj stále v poriadku, pretože sa k svojmu pohľadu na svet otvorene hlásia. „Avšak verejnoprávne médiá si povinne platíme preto, aby sme túto zmes súkromných záujmov neutralizovali a získali aspoň jeden nezávislý zdroj, ktorý bude zaručene objektívny. Lenže – on nie je,“ zdôraznila.

    Následne svoju pozornosť zamerala na Českú televíziu, ktorú podľa jej slov nemožno považovať za nestrannú. „Slniečkový postoj k svetu z nej priamo vyžaruje a z jej publicistiky srší snaha pravdu vykladať, nie o nej informovať,“ napísala ekonómka, ktorá vníma ako veľký problém, že sa vytratila dôvera v nestrannosť akýchkoľvek médií. „Hlavne sa tým brutálne rozmohla skepsa verejnosti voči každej informácii. Pozor, to nie je len naša lokálna záležitosť; to je doslova celosvetový jav,“ podotkla.

    Za odstrašujúci príklad považuje rozhovor redaktorky britskej BBC s maďarským ministrom zahraničia.

    „Erózia viery v médiá predstavuje oveľa väčší problém, než sa môže na prvý pohľad zdať. Ľudstvo nejaký druh ,viery‘ na svoje fungovanie, zdá sa, potrebuje. Inak je zmätené a vymýšľa si hlúposti. Ak sa tieto základné stavebné kamene spoločnosti narušia, destabilizuje sa celá spoločnosť,“ uviedla Šichtařová a dodala, že v takom prípade destabilizácie najprv začne rásť podpora populistom ťažkého kalibru, tradičné spoločenské elity začnú strácať kredit a klasické politické strany popularitu. „Ľudia sa obrátia k všelijakým pofidérnym a okultným odborom a nezriedka si potom dobrovoľne zvolia nejakého diktátora, ktorý v lepšom prípade ich slobodu na dlhé roky obmedzí, v horšom rozpúta vojnu,“ doplnila.

    Kam bude strata dôvery v žurnalistiku viesť dnes, ťažko súdiť, ale faktom zostáva, že dôsledky tu už vraj sú. Po celom svete upadajú tradičné pravoľavé strany a spoločnosť sa štiepi, hovorí ekonómka. Na jednej strane poukazuje na bujnejúci fanatický ľavicový liberalizmus, ktorý sa uchyľuje k takým podivnostiam, ako je popieranie biologickým rozdielov medzi pohlaviami. Na druhej strane potom na nástup ťažko klasifikovaných populistov, ktorých jedinou „kvalifikáciou“ je, že broja proti prvej skupine.

    Hlúposť verejnoprávnych médií spočíva podľa Šichtařovej v tom, že namiesto toho, aby informovali objektívne, v drvivej väčšine prípadov podporujú prvú skupinu. „Tým si pod sebou samy pília konár, je to taká dobrovoľná samovražda,“ uzavrela.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

    - Reklama -