Keby som povedal, čo si myslím, bola by hystéria. Čižnár si na brífingu o prideľovaní agrodotácií nedával servítku pred ústa

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    Generálna prokuratúra zverejnila v pondelok na tlačovej besede nové informácie. Z celkového počtu 36 preskúmavaných trestných spisov jeden preskúmala špeciálna prokuratúra. Pochybenia zistila pri desiatich prípadoch, čo je podľa Čižnára pomerne veľký počet. Pri deviatich bol navyše daný pokyn na začatie trestného stíhania. „S pochybeniami je to ešte horšie ako minule, teraz bolo až desať pochybení. Sú to dôvody, ktoré sú podľa môjho názoru až nepochopiteľné,“ hovorí Čižnár. Keby som povedal, čo si myslím, bola by hystéria,” dodal.

    Čižnár priblížil, že 16 spisov z Okresnej prokuratúry (OP) Michalovce preskúmali v prvej várke, dva z OP Košice I, v druhej várke 13 spisov z OP Michalovce a štyri spisy z OP Košice a okolie. Vo viacerých prípadoch sa zistilo nezákonné rozhodnutie policajta o odmietnutí trestnej veci a prokurátora, ktorý takéto rozhodnutie akceptoval. V týchto prípadoch išlo o podozrenia z trestného činu poškodzovania cudzích práv, nebezpečného vyhrážania alebo aj o envirokriminalitu. Dozorovú právomoc vykonáva Krajská prokuratúra v Trenčíne.

    O tejto kontrole sa chce Čižnár v krátkom čase rozprávať aj s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (SNS). Počas brífingu si opäť nebral servítku pred ústa. Ja stále tvrdím, či sa bude niekto urážať, alebo nie, a teraz bude kontratlačovka, systém kontroly na Poľnohospodárskej platobnej agentúre je absolútne nepostačujúci, a to je systémová chyba,” zdôraznil generálny prokurátor. Uviedol, že sa pri systéme kontroly na PPA vytvára pre jednotlivcov prostredie, kde môžu rozhodovať svojvoľne. Rovnako priznal, že nevie o žiadnych personálnych dôsledkoch spojených s kauzou agrodotácií na PPA alebo Slovenskom pozemkovom fonde.

    Zároveň dodal, že je zvláštne, keď sa pri jednotlivých projektoch opakujú rovnaké osoby. „Tiež sa opýtam pani ministerky, v dobrom, či je v poriadku, keď sa niekoľko ľudí stále sťažuje na tých istých, tak neviem, kde je chyba, že s tým nič nerobia. Uvítal by som, keby už niekto začal robiť poriadky v rezortoch.“

    Podľa Čižnára sa tieto problémy netýkajú len východného Slovenska, ale začína to byť celé Slovensko. Začínali sa vynárať aj iné veci. Ozvali sa už aj z Trnavy a na Považí. V týchto krajoch tým policajtom, ktorí tam boli zainteresovaní, ľudia neveria, a ja sa im nečudujem,” poznamenal Čižnár s tým, že keď si prokurátor nevšimne pochybenia policajta, vykonáva si dozor biedne. Podľa neho sa už aj stopli nejaké dotácie, keď sa o ne začala zaujímať prokuratúra.

    Na brífingu padla otázka, či si generálny prokurátor nemyslí, že dnešnou tlačovkou vyvolá ďalšiu vládnu krízu, lebo predseda parlamentu Andrej Danko môže mať so slovami Jaromíra Čižnára problém. „Čo som ja kedy vyvolal, akú vládnu krízu? Čo ste čakali, že sem prídem a budem tu zatajovať, že sme nič nenašli? Ja som tu na to, aby sme našli. To nie je dôvod na urážanie, ale dôvod na konanie. A čo pán Danko, ja neviem, veď mi vynadá, a ja som zvyknutý. Ja som tu nie na to, aby ma chválili,“ odpovedal na otázku.

    „Radšej si povedzme pravdu, a netvárme sa, že je všetko v poriadku,“ povedal na záver šéf prokuratúry.

    Autor: TASR/PH

    - Reklama -