Remišová reagovala na slová generálneho prokurátora. Konečne si aj zodpovedné orgány začali uvedomovať, že situácia je mimoriadne závažná

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Bezprostredne po skončení brífingu sa k celej veci vyjadrila Veronika Remišová z hnutia OĽaNO. Na svojom facebookovom profile zverejnila status, v ktorom sa vyjadrovala k celému brífingu a strane SNS, za ktorú je ministerkou pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

    „Slovenská národná strana dlhé roky zakrýva svoju neschopnosť a korupciu svojich nominantov v odvolávaní sa na národné záujmy. Andrej Danko nadviazal na túto tradíciu a namiesto toho, aby problémy riešil, jeho strana sa ich snaží zametať pod koberec, tajiť alebo popierať,“ píše na svojom profile. Podľa Remišovej sú vo všetkých rezortoch, ktoré sú pod záštitou SNS, nejaké pochybenia a podozrenia z korupcie, pričom tým kazia dobré meno Slovenska a snahu Slovákov, aby sa situácia v krajine zlepšila.

    Ministerstvo pôdohospodárstva v reakcii uviedlo, že generálny prokurátor hovoril o procesných pochybeniach v prokuratúre, respektíve v polícii, v trestnoprávnych veciach. “Tie sú plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní a nemajú s organizáciami agrorezortu nič spoločné. Inštitúcie agrorezortu sú s orgánmi činnými v trestnom konaní plne súčinné,” priblížil agrorezort, ktorý zároveň dodal, že Matečná predstaví Čižnárovi systém kontrol a zmeny, ktoré v ňom PPA vykonala od roku 2016, na osobnom stretnutí.

    Generálny prokurátor podľa Remišovej potvrdil zlyhania nielen v rezorte pôdohospodárstva, ale aj v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) a v polícii. “Oceňujem, že generálny prokurátor priznal zlyhania svojich vlastných podriadených. Zároveň očakávame, že okamžitú zodpovednosť vyvodí vedenie polície,” dodala. SPF upozornil, že fond o prideľovaní dotácií poľnohospodárom nerozhoduje ani ho nekontroluje, zároveň nemá zo zákona povinnosť skúmať, či nájomca poberá dotácie, alebo nie.

    Naráža aj na situáciu z polovice júna, keď farmári z východného Slovenska cestovali do hlavného mesta, nestretol sa s nimi ani premiér Peter Pellegrini, ani šéfka agrorezortu Gabriela Matečná. A keď sa do celej záležitosti obula opozícia, tak ich vládna koalícia z toho obviňovala.

    Remišová poukázala aj na to, že počas vlády koalície zloženej zo Smeru, SNS a Mosta-Híd národniari nezvládli riešenie svojich rezortov a pre obrovskú kauzu s eurofondmi na rezorte školstva padla hlava vtedajšieho ministra Petra Plavčana. „Dnes generálna prokuratúra hovorí o obrovských zlyhaniach v rezorte pôdohospodárstva a hrozí nám, že pre rovnakú neschopnosť, ak nie zlý úmysel zo strany nominantov SNS, budeme mať rovnaké problémy v rezorte pôdohospodárstva. Všetci čestní, tvrdo pracujúci farmári a ľudia, ktorí sa snažia poctivo podnikať v pôdohospodárstve doplatia na drancovanie Slovenska v réžii SNS,“ uzatvára poslankyňa.

    - Reklama -