Chorých na osýpky stále pribúda, k situácii sa vyjadrila Remišová. Kritizuje kotlebovcov za návrh zákona, v ktorom chceli zrušiť povinné očkovanie

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Od začiatku mája do 13. júla evidujú v okrese Michalovce takmer 200 prípadov infikovaných ľudí na osýpky. Píše sa to na internetovej stránke portálu topky.sk. Ako uvádzajú vo vyjadrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, v inkriminovanom okrese evidujú 194 ochorení a z tohto počtu bolo 103 priamo v meste na Mlynskej ulici. Dvadsaťosem chorých hlásilo mesto Veľké Kapušany a šesť prípadov osýpok  okres Sobrance.

    Hospitalizácia bola doposiaľ potrebná u 160 osôb. Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a deväť profesionálnych. U ôsmich detí bolo ochorenie komplikované zápalom pľúc, priblížila situáciu v článku portálu topky.sk hovorkyňa ÚVZ SR Dáša Račková. Podľa štatistík sa osýpkami infikovali ľudia vo veku 0 až 54 rokov, pričom najviac prípadov (45) je evidovaných vo vekovej skupine 15 až 19 rokov.

    V okrese sú viaceré opatrenia

    K situácii na východnom Slovensku sa vyjadril aj hovorca sietí nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ, ktorá prevádzkuje aj michalovskú nemocnicu. Podľa hovorcu do pondelka 16. júla na infektologickom oddelení v michalovskej nemocnici hospitalizovali 27 pacientov s osýpkami, pričom z tohto počtu bolo infikovaných až osem dojčiat. Okrem starých ohnísk v Michalovciach (Mlynská a Čičarovská ulica) pribudli aj nové – v Krišovskej Lieskovej, Kačanove a Iňačovciach, pričom všetky obce sú z okresu Michalovce.

    V nemocnici naďalej platí prísny zákaz návštev, ochorenie u pacientov prebieha štandardne, bez väčších zdravotných komplikácií. V Michalovskom okrese prijali aj viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia vysokonákazlivého ochorenia osýpok. Ide najmä o monitoring polície, zrušenie hromadných podujatí v mieste ohnísk nákazy či asistencia polície pri očkovaní a prevoz infikovaných ochorením v sanitke. Prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová potvrdila, že dané opatrenia sú už v platnosti. V stredu 18. 7. má zasadať krízový štáb, ktorý rozhodne, či naďalej zostanú v platnosti, alebo sa zrušia, prípade rozšíria.

    Trebišov zatiaľ bez prípadov osýpok

    Regionálny Úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove zatiaľ neeviduje žiadny prípad ochorenia na osýpky. Vzhľadom na situáciu v susednom Michalovskom okrese vydal RÚVZ verejnú vyhlášku o povinnom doočkovaní osôb od 15 mesiacov do 18 rokov. Týka sa to detí, „ktoré nemajú úplné očkovanie proti osýpkam vzhľadom na vek a ktoré vôbec nie sú očkované proti osýpkam“, píše sa vo vyhláške. V prípade, že si osoby (v prípade maloletých zákonný zástupca) nesplnia svoju zákonnú povinnosť (na Slovensku je očkovanie povinné), hrozí im pokuta až do 330 eur.

    Podľa zástupkyne regionálnej hygieničky RÚVZ v Trebišove Lucie Demesovej ide iba o preventívne opatrenie. V okrese majú dostatočnú zaočkovanosť, ktorá presahuje úroveň 95 percent. V niektorých obvodoch všeobecných lekárov sa vyskytli prípady, kde je zaočkovanosť nižšia ako požadovaných najmenej 90 percent. Podľa Demesovej to môže byť zapríčinené migráciou obyvateľstva. „Reálnu situáciu, aká je teraz v zaočkovanosti, zistíme v krátkom čase výkonom mimoriadnej kontroly očkovania. To sú všetko opatrenia, ktoré smerujú k tomu, aby sa zvýšila úroveň kolektívnej imunity na čo najvyššiu možnú úroveň,“ konštatovala na záver.

    Remišová: Kotlebovci chceli pred rokom zrušiť povinné očkovanie

    K článku na portáli topky.sk sa vyjadrila opozičná poslankyňa za hnutie OĽaNO Veronika Remišová. Poukázala na návrh zákona Kotlebovej strany ĽSNS, v ktorom chceli zrušiť povinnosť očkovania. V jej statuse na Facebooku znie aj zdôvodnenie v rozprave, pričom podľa strany ĽSNS „očkovanie nie je opodstatnené, pretože veľká časť chorôb, proti ktorým sa očkuje, sa u nás už buď nevyskytuje, alebo nepredstavujú tieto choroby závažné riziko pre naše zdravie… Pokles zaočkovanosti populácie v poslednom období nemal za následok vznik epidémií, ako sa účelovo uvádza v médiách. Ako príklad možno uviesť všeobecne rozšírenú dezinformáciu o epidémii osýpok v Európe“, píše Remišová.

    Poslankyňa následne poukazuje na aktuálnu mimoriadnu situáciu v Michalovskom okrese, pričom sa zamerala aj na samotné ochorenie. „Osýpky patria medzi najzávažnejšie detské vírusové ochorenia, sprevádzajú ich zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému a môže dôjsť ku komplikáciám, ktoré sú potenciálne smrteľné,“ uvádza vo svojom statuse.

    Podľa Remišovej predstavuje Kotlebova strana nebezpečenstvo nielen pre ich ideológiu, ale „aj v ich neschopnosti a pre ľudí ohrozujúcich riešeniach, ktoré by chceli na Slovensku presadzovať“, uzatvára.

    Kotleba: Povinné očkovanie je zásah do základných ľudských práv

    V polovici januára minulého roku predložila strana ĽSNS daný návrh zákona. Išlo o päticu poslancov (Marian Kotleba, Rastislav Schlosár, Ján Kecskés, Natália Grausová a Jana Nehézová), ktorá s povinným očkovaním a prípadnou zákonnou pokutou pri nepodrobení sa vakcinácii nesúhlasila. V dôvodovej správe návrhu zákona poukázali na to, že občania Slovenska sú očkovaní proti desiatke chorôb (napríklad tuberkulóza, osýpky, záškrt či detská obrna), pričom v štrnástich krajinách Európskej únie sú očkovania povinné a v štrnástich nie sú.

    „Cieľom je vytvoriť podmienky pre slobodné rozhodovanie sa občanov Slovenskej republiky o podstúpení lekárskeho zákroku – očkovania. Očkovanie sa u nás vykonáva masovo aj na najmenších deťoch, pričom so sebou prináša značné zdravotné riziká a súčasne sa vykonáva v drvivej väčšine prípadov na zdravých ľuďoch len ako prevencia – keď nie je bezprostredne ohrozený ich život a zdravie,“ uvádza sa v správe. V nej sa ďalej uvádza, že očkovanie prináša množstvo rizík pre život a zdravie ľudí (napríklad môže spôsobiť autizmus či viaceré druhy rakovín) a nie je zlučiteľné s kresťanskou vierou, pričom predstavuje obrovské zisky pre farmaceutické spoločnosti.

    Legislatíva a povinné očkovania pripomínali pätici predkladateľov „neľudské experimenty nacistických zločincov“, pričom spomínali praktiky doktora Jozefa Mengeleho v koncentračnom tábore v Auschwitzi. Podľa poslancov sa v prípade povinného očkovania porušujú základné ľudské práva a medzinárodné právo, ktorým je Slovensko viazané, lebo sa „vykonáva lekársky zákrok bez informovaného súhlasu dotknutej osoby“, uvádza sa v dôvodovej správe. Rétoriku proti povinnému očkovaniu použili aj v predvolebnej kampani a podľa lídra ĽSNS by štát nemal rodičov nútiť, aby si deti nechali zaočkovať.

    ÚVZ SR: V krajinách s dobrovoľným očkovaním sa vyskytujú epidémie

    K predkladanému zákonu Kotlebovej strany sa v tom čase vyjadril aj tlačový odbor ÚVZ, podľa ktorého sa očkovanie celosvetovo považuje za najúčinnejší prostriedok prevencie infekčných ochorení. Úrad očkovanie podporovalo a bude podporovať, a zároveň dodáva, že „v krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné, sa vo väčšej miere vyskytujú epidémie infekčných ochorení. Ide najmä o epidémie osýpok alebo mumpsu, ktoré sa opakovane vyskytujú napríklad v Nemecku, Taliansku, Holandsku, Belgicku a vo Veľkej Británii”.

    - Reklama -