EÚ: Kosovo splnilo posledné dve kritériá pre liberalizáciu vízového režimu

    0
    Kosovská vlajka (v popredí) (Autor: Facebook, Aller Simple - ou meme pas)

    Kosovská vláda splnila dve zvyšné požiadavky z roku 2016 týkajúce sa liberalizácie vízového režimu. Jednou z nich bola ratifikácia dohody o vymedzení hraníc s Čiernou Horou, druhou zintenzívnenie boja proti kriminalite a korupcii.

    V máji 2016 EK navrhla Európskemu parlamentu a Rade EÚ umožniť občanom Kosova bezvízový styk s krajinami Únie za predpokladu, že budú splnené posledné dve nedoriešené požiadavky. Komisia v stredu vyzvala Európsky parlament a Radu EÚ, aby zohľadnili posledný vývoj udalostí.

    Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos, ktorý sa v stredu stretol v Bruseli s kosovským prezidentom Hashimom Thacim, v tejto súvislosti uviedol, že Kosovo za posledné dva roky dosiahlo značný pokrok, aby splnilo dve zostávajúce požiadavky na liberalizáciu vízového režimu. 

    “Môžeme dnes potvrdiť, že už boli splnené obe kritériá a všetky ostatné kritériá sa naďalej plnia. Zároveň sa spolieham na to, že Kosovo bude pokračovať v riešení problémov spojených s migráciou a bezpečnosťou vrátane boja proti korupcii,” konštatoval Avramopulos. 

    Zároveň vyzval Európsky parlament a Radu EÚ, aby urýchlene prijali návrh EK na zrušenie vízových požiadaviek pre občanov Kosova. Avramopulos to označil za “dôležitý okamih pre Kosovo, celý región západného Balkánu i pre Európu ako celok”. 

    Kosovo podpísalo s EÚ stabilizačnú a asociačnú dohodu v roku 2015. Rozhovory o vízovej liberalizácii sa začali v januári 2012.

    - Reklama -