V Európe sa nenájde žiadny politik, ktorý by sa Trumpovi postavil a povedal nie! Generál Šándor hovorí o podliezačoch a pokrytcoch, ktorí nemajú žiadnu hrdosť

0
Andor Šándor (Autor: Hans Štembera)

Ako hodnotíte stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina v Helsinkách? Je podľa vás dobré, že sa rokovanie týchto štátnikov uskutočnilo, aj keď zatiaľ nevidíme nejaké reálne výsledky?

Je dobré, že sa táto schôdzka uskutočnila. Pokiaľ ide o nejaké hmatateľné výsledky v podobe komuniké, tak tam, samozrejme, nič nie je. Nič sa neuzavrelo, nič sa nepodpísalo, ale to, že spolu obaja štátnici hovorili, je veľmi podstatné. Samozrejme, videli sme tam Trumpov klasický prístup k týmto veciam, ale zdá sa mi stále nešťastné, že ruskú politiku môže Trump robiť len do tej miery, ako mu to povolí Kongres, americké médiá a Muellerova vyšetrovacia komisia, ktorá sa zaoberá zásahmi Rusov do prezidentských volieb v Spojených štátoch.

Kritici americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi vyčítajú, že v rozhovoroch nespomenul problém Ukrajiny a najmä Krymu, ktorý Rusko získalo porušením medzinárodných dohôd. Mala byť podľa vás predmetom schôdzky aj táto otázka?

Nemyslím si, že by bolo dobré, keby Trump išiel na rokovanie s cieľom príliš vyhrocovať otázku anexie Krymu, ktorá bola, samozrejme, protiprávna, ale realita je taká, že Rusko aj tak už nikdy Krym nevráti, takže by sa rokovania nikam neposunuli. Je jasné, že treba také veci odsúdiť, ale musíme žiť v reálnej politike, že sa to, bohužiaľ, stalo a že to tak bude.

Nie je prekvapivé, že v Spojených štátoch amerických také názory sú, je evidentné, že problémom je vnútropolitická situácia v Spojených štátoch, ktorá bude eskalovať, pokiaľ ide o voľby do Kongresu a do Senátu. Trump ohlásil, že budú ďalšie schôdzky, ale je otázka, či budú, v akej kvalite a v akej relácii, lebo Kongres je schopný prezidentovi veľmi strpčovať život, rovnako ako médiá, ktoré sa nepochybne vôbec nesprávajú ako poistka demokracie.

Podľa politických analytikov a komentátorov bol víťazom rokovaní prezidentov Spojených štátov amerických a Ruskej federácie Vladimir Putin. Autor knižky o Donaldovi Trumpovi Tomáš Klvaňa dokonca vyhlásil, že americký prezident pôsobil na tlačovej konferencii po schôdzke oboch štátnikov ako Putinov agent, obhajca a poradca. Máte rovnaký názor?

Keby som mal povedať, kto bol víťaz, ak sa to tak vôbec dá hodnotiť, myslím si, že na tom, že sa obaja politici stretli, že tam zazneli veľmi pozitívne vyjadrenia, Putin veľa získal. Keď Donald Trump povedal, že medzi Ruskom a Spojenými štátmi neboli nikdy horšie vzťahy, ak myslel Rusko ako nástupnícky štát, tak mal pravdu. Ale inak boli vzťahy medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom v minulosti oveľa horšie, napríklad v čase kubánskej krízy, keď bol svet na pokraji jadrovej vojny. Ale otázka je, ako to Trump myslel.

V každom prípade som presvedčený, že je dobré, že sa summit uskutočnil, že obaja štátnici povedali, že majú záujem riešiť globálne problémy sveta. Otázka je, či sa vracať k veciam, ktoré už boli. Nie som schopný povedať, do akej miery skutočne Rusi zasahovali do amerických prezidentských volieb, ale neverím, že by svojimi zásahmi vyhrali prezidentskú voľbu Donaldovi Trumpovi. To je nezmysel.

Myslím si, že bolo veľmi ústretové, keď Putin umožní americkým vyšetrovateľom prísť do Ruska a vypočuť tých dvanásť obvinených pracovníkov GRU. Myslím si, že je to veľmi silné gesto, ktoré Putin robí predovšetkým pre svet a pre Spojené štáty. Nedokážem vôbec odhadnúť, k čomu to povedie. Ale znovu opakujem, že je dobré, že sa summit uskutočnil.

Ďalšia problematická a pre Američanov zásadná vec, ktorú najviac vyčítajú Donaldovi Trumpovi aj republikánski kongresmani a jemu naklonené médiá, bola, keď na otázku, či verí americkým spravodajským službám, ktoré obvinili Rusko zo zasahovania do prezidentských volieb, alebo ruskému prezidentovi, ktorý to odmietol, americký prezident vyhlásil, že nevidí dôvod, prečo by nemal veriť Vladimirovi Putinovi. Podľa kritikov Putinovi ustúpil alebo mu dokonca pochleboval. Nehodil tak v tej chvíli cez palubu vlastných spravodajcov, ktorí tesne pred schôdzkou v Helsinkách obvinili dvanásť príslušníkov ruských tajných služieb?

Nemyslím si, že Trump Putinovi pochleboval. Putin umožnil, že americkí vyšetrovatelia môžu prísť do Ruska a môžu s tými ľuďmi hovoriť. To je veľké gesto, ktoré by malo byť brané do úvahy. Je to príbeh, ktorý sa jednoducho odohral ešte za vlády Baracka Obamu. Ale je fakt, že sa z toho Trump vyvlieka a hádže to na Baracka Obamu.

Je pravda, že štátnici sa môžu točiť neustále na probléme Krymu, Ukrajiny, hackerských útokov a ovplyvňovania volieb, ale potom sa neposunú ďalej. Predstava, že sa Putin prizná, je nereálna. Podľa mňa išlo o to, aby z toho našli cestu von, aby našli spôsob, ako tento problém prekonať a ísť vo vzájomných vzťahoch ďalej, lebo je dosť problémov vo svete, ktoré treba riešiť.

Ako pozitívne vidím napríklad aj to, ako sa obaja vyslovili k zníženiu počtu jadrových zbraní, to je podľa mňa cesta správnym smerom. Trump má jednoducho od svojho zvolenia problém, že v Spojených štátoch je veľká skupina ľudí, ktorí neuznali jeho zvolenie, médiá do neho búšia. Má, samozrejme, svoj zvláštny štýl vystupovania, ale povedzme si na rovinu, že spoločnosť v Spojených štátoch je dosť rozdelená a že sa tá ruská karta všetkým jeho odporcom veľmi hodí. Je otázka, do akej miery sa bude táto karta rozvíjať a ako bude Donald Trump pokračovať v dialógu s Vladimirom Putinom.

Ako vnímate odlišný postoj amerického prezidenta k európskym politikom, Európskej únii na jednej strane a k ruskému prezidentovi na druhej strane? Kritizoval britskú premiérku Mayovú, vyhlásil, že exminister Johnson by bol lepší premiér, kritizuje nemeckú kancelárku Merkelovú, Európsku úniu označil za obchodného nepriateľa Spojených štátov amerických, ale Rusko pre neho nie je nepriateľ, len súper. Nemalo by to byť naopak, Európa je predsa tradične spojenec Spojených štátov amerických, minimálne v Severoatlantickej aliancii, veľakrát podporila politiku Spojených štátov v Iraku, Afganistane a v mnohých ďalších regiónoch.

Amerika nemá žiadny veľký biznis s Ruskom, nie je tam zásadný ekonomický problém. Vojensky Trump nemôže vidieť Rusko ako súpera, samozrejme, okrem jadrových zbraní, preto si môže dovoliť toto vyjadrenie. Tieto vyjadrenia sú účelové. Európsku úniu aj Severoatlantickú alianciu najprv brutálne nakopal vrátane Theresy Mayovej a na záver ustúpi a vyhlási, aké je to všetko dobré. To je jeho spôsob vystupovania z pozície sily. On dobre vie, že ak chce byť znovu zvolený, musí to vyhrať na nejakej vnútropolitickej téme. Žiadna zahraničná politická téma mu nepomôže, aby obhájil prezidentský post.

Vie veľmi dobre, že keď sa vráti časť výroby do Spojených štátov, keď zmení negatívnu obchodnú bilanciu s Európskou úniou, prinesie to prospech množstvu obyčajných Američanov a to ho môže znovu dostať do Bieleho domu. On nie je hlupák, jeho spôsob politiky a vyjadrovania asi mnohým nesedí, ale pokiaľ ide o Severoatlantickú alianciu, je evidentné, že Trump chce predávať americké zbrane európskym partnerom, tým sa zníži obchodný deficit, Spojené štáty na tom zarobia.

Okrem toho by rady predávali bridlicový plyn do Nemecka, než aby Rusi dodávali plyn do Nemecka. To sú všetko ekonomické záujmy, ktoré Trump takmer násilím presadzuje. Ale ono to v NATO vyzeralo ako kedysi vo Varšavskej zmluve, tak to robili sovietski maršali, že jednoducho prišli a niečo nadiktovali. A to je niečo, čo je mimo hranice. Bohužiaľ, v Európe sa nenájde žiadny politik, ktorý by sa Trumpovi postavil a povedal nie. On rozumie sile, ale namiesto toho sa generálny tajomník Aliancie správa podliezavým spôsobom a po summite NATO hovoril, že pán prezident Trump nám ukázal cestu. To boli drísty ako zo sovietskeho politbyra alebo zo zasadania ÚV KSČ, bolo strašné to počúvať.

To sú pokrytci a figúry, ktoré nemajú žiadnu hrdosť a ktoré sú – až na výnimky – ochotné liezť Trumpovi až do zadku. A to je presne to, čo on potrebuje. Ale my ako Európania nie. A keď sa vyjadril na adresu Johnsona, že by bol lepší britský premiér než Theresa Mayová, to bol hrozný úlet, pretože Boris Johnson je naozaj užitočný idiot, ktorý Británii veľmi neprospel. Myslím si, že je dobré, že už nie je ani ministrom zahraničných vecí.

- Reklama -