EK iniciovala právne konanie voči Maďarsku. V žalúdku jej leží pre balík protimigračných zákonov Zastavme Sorosa. Fidesz tvrdo zareagoval

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI o tom v Bruseli vo štvrtok informovala EK, podľa ktorej sa predchádzajúce konanie Európskej komisie voči Maďarsku pre úpravu utečeneckých právnych noriem dostalo do súdnej fázy.

    Hovorca komisie Margaritis Schinas pripomenul, že EK poslala maďarskej vláde oficiálny list s výzvou, čím sa začne právne konanie vo veci v júni schváleného balíka protimigračných zákonov a s ním súvisiacou novelou ústavy. Dodal, že ustanovenia týchto právnych noriem považujú za experti komisie z viacerých hľadísk za sporné.

    Bruselský orgán sa súčasne s týmto krokom obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie vo veci právnych noriem regulujúcich utečeneckú otázku, čím sa konanie iniciované koncom roku 2015 dostalo do tretej etapy.

    “Sieť amerického finančníka Georgea Sorosa a jeho spojenci v Bruseli ešte stále pracujú na tom, aby z dôvodu finančných a politických špekulácií zaplavili Európu migrantmi,” reagoval vo štvrtok na správu o začatí ďalšieho konania voči Maďarsku vládny blok Fidesz-KDNP.

    EK 21. júna avizovala, že skúma nové zákony prijaté v Maďarsku, ktoré napríklad zakazujú bývanie na verejných priestranstvách a umožňujú odsúdiť na trest väzenia osoby pomáhajúce žiadateľom o azyl.

    Poslanci maďarského parlamentu schválili 20. júna návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie. Na neho bude možné napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva trestne stíhať.

    Opozícia, ale aj niektoré medzinárodné organizácie návrh balíka zákonov ostro kritizovali. Za návrh hlasovalo 160 poslancov, 18 bolo proti.

    - Reklama -