Taliansko chce, aby Únia zriadila krízovú jednotku. Na prerozdelenie zachránených migrantov

    0
    Giuseppe Conte (Autor: TASR)

    “To, čo sa v nedeľu udialo, by sa malo stať normou, aby sme (v takejto situácii) už viac neboli odkázaní na telefonické hovory s partnermi, ale riadili to prostredníctvom krízového kabinetu alebo výboru pod záštitou Európskej komisie,” povedal Conte pre taliansky denník Il Fatto.

    Conte presvedčil v priebehu nedele a pondelka Francúzsko, Maltu, Nemecko, Španielsko, Portugalsko a Írsko, aby prevzali časť z celkovo 450 migrantov zachránených z rybárskej lode neďaleko talianskeho ostrova Linosa.

    Spolu s rozhovorom s premiérom Il Fatto zverejnil výňatok listu zo 17. júla, adresovaného predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi a predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. V ňom Conte svoj návrh rozvádza podrobne.

    “Čo najskôr by sme mali vytvoriť 'krízovú jednotku', ktorej úlohou bude koordinácia spoločných a komplementárnych opatrení členských štátov,” uvádza sa v liste. Predseda talianskej vlády v ňom spresnil, že táto jednotka by mala pomôcť najmä pri identifikovaní “prístavov, kde sa (migranti) vylodia, a krajín pripravených prijať tieto zachránené osoby”. Hovorkyňa premiéra obsah listu potvrdila.

    Európska komisia v pondelok privítala rozhodnutie šiestich členských štátov EÚ prijať časť migrantov zachránených z rybárskej lode v Stredozemnom mori. Zároveň však varovala, že takéto ad hoc riešenia, aké navrhol Conte, nebudú dlhodobo fungovať.

    - Reklama -