FOTO, ktoré musíte vidieť! Noční vlci majú v areáli pri Trnave tanky a pásové vozidlá. Neprišli sem spoznávať krásy Slovenska, odkazuje SaS

    0
    Záber z dronu na areál základne ruskej skupiny Noční vlci (Autor: FB/Kancelária koordinátora úderky)

    Ide o zábery z dronu, na ktorých vidno, že Noční vlci majú v areáli ťažkú vojenskú techniku (tanky a iné bojové vozidlá) a strelnicu. Ide o techniku, ktorá sa radí medzi staršie typy vojenských strojov, na ktorých by podľa dostupných fotografií a informácií mali cvičiť aj Slovenskí branci. Ide o militantne orientovanú skupinu založenú v roku 2012 ako neregistrovaný telesno-branný klub, pričom jeho členovia majú hodnosti.

    Tieto zábery sa objavili na stránke Kancelária koordinátora úderky, ktoré zdieľala aj stránka Dezinformácie Hoaxy a Propaganda. Podľa nej je daný objekt vedený v územnom pláne ako poľnohospodárska výroba. Budovy základne sú natreté maskáčovým náterom, pričom celý areál chráni trojmetrový plot, žiletkový drôt a kamery. Gang je známy obvineniami z násilných trestných činov a podporou separatistov na Ukrajine.

    Polícia: Informáciami o vojenskej technike v objekte sme disponovali

    Ako uviedla na svojej facebookovej  stránke Polícia, o tom, že sa v areáli nachádza vojenská technika, vedeli. Údajne má ísť o historické exponáty, ktoré nie  sú streľbyschopné. Ako sme už viackrát zdôraznili, celú situáciu v súvislosti s týmto objektom monitorujeme a v prípade akéhokoľvek podozrenia na protiprávnu činnosť okamžite zasiahneme. V záujme polície a ďalších bezpečnostných zložiek je, samozrejme, bezpečnosť občanov, preto neustále venujeme pozornosť aj tomuto klubu, vrátane spomínaného objektu,”  píše sa v statuse. Polícia dodáva, že u členov Nočných vlkov nezaznamenali žiadne protiprávne konanie ani trestný čin.

    Podľa policajtov by mala byť na jeseň sprístupnená verejnosti výstava daných exponátov v objekte v Dolnej Krupej. Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR a podľa zákona o ochrane pred požiarmi plní úlohy obecnej hasičskej jednotky. Pre úplnosť, združenie sa vo svojej činnosti okrem iného venuje aj prestavbe starej vojenskej techniky na funkčné hasičské vybavenie súvisiace napríklad s transportom záchranných zložiek pri mimoriadnych udalostiach,” ozrejmuje polícia. 

    Bezpečnostný orgán vykonal v objekte previerku, po ktorej vyvrátil špekulácie o možnej streľnici v areáli. Podľa nich sa tam žiadna nenachádza.

    SaS: Pani ministerka, je to v poriadku?

    K záberom z areálu základne Nočných vlkov sa vyjadrila aj strana Sloboda a Solidarita. Podľa nich fotografie jasne ukazujú, že „táto ruská organizácia sem neprišla grilovať a spoznávať krásy západného Slovenska“, konštatuje SaS. Členovia strany poznamenali, že sa ministerky vnútra Denisy Sakovej na najbližšom parlamentnom výbore pre bezpečnosť spýtajú, čo o základni vie a prečo v prípade Nočných vlkov nikto nekoná.

    Samson: Rezort obrany by sa mal vyjadriť, či na tieto stroje majú povolenie

    O názor požiadali Parlamentné Listy aj bezpečnostného analytika Iva Samsona, podľa ktorého ide o skupinu, ktorá môže slúžiť cudzím záujmom. „Ak by chcela vláda konať, tak úrady najprv musia dokázať, že došlo k porušeniu zákona, to je základný princíp právneho štátu,“ povedal Samson.

    Podľa analytika treba zistiť, či na zaobstaranie vojenskej techniky majú povolenie od ministerstva obrany alebo nie. „Ak by to urobili bez povolenia, išlo by o úplne jasné porušenie slovenských zákonov,“ povedal. Následne by mala ruská skupina vysvetliť, prečo si takéto zbrane zaopatrila. „Ide o zbrane určené na obranu, pretože to je základný princíp štátu. A ak sú teda určené na obranu, je potrebné menovať tú skupinu alebo ten faktor, ktorý nejakým spôsobom chce bezpečnosť narušiť a ohroziť,“ uzatvára bezpečnostný analytik.

    Grendel: Kde je teraz bojovník proti destabilizácii krajiny?

    Pre Parlamentné Listy sa vyjadril aj člen bezpečnostného výboru Gábor Grendel (OĽaNO). Ten bol k situácii v areáli Nočných vlkov veľmi kritický. „Keď ľudia pokojne protestovali kvôli vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Robert Fico riešil rozbitú dlažbu ako najväčšie ohrozenie demokracie. Keď niekto schováva obrnené autá za ostnatým drôtom, tak je zrazu ticho. Takto si predstavuje Smer stabilitu ústavného zriadenia?“ konštatuje poslanec.

    Naď: Šéf slovenských Nočných vlkov má prepojenie na Kaliňáka

    V článku, v ktorom Parlamentné Listy písali o európskom sídle ruskej skupiny, sa k celej situácii vyjadril bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. Podľa neho má vláda zakročiť, pretože predstavujú pre Slovensko reálnu hrozbu. Dôvod, prečo si mali vytvoriť filiálku na Slovensku, môže byť aj ten, že majú problém dostať sa do iných krajín EÚ.

    Podľa neho môžu využívať právne zastúpenie Slovenska na rôzne aktivity, ktoré by tu chceli realizovať. „Je naozaj potrebné, aby zložky realizovali nevyhnutné kroky bez ohľadu na to, že existuje podozrenie, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák je vo veľmi silnom priateľskom prepojení na šéfa Nočných vlkov na Slovensku,“ priznal v tom čase Naď.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    Človek, o ktorom hovoril bezpečnostný analytik, je Jozef Hambálek, ktorý má veľmi dobré vzťahy nielen s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ale je aj známym rodiny podnikateľa Bašternáka. Píše sa o tom na portáli topky.sk.

    Podľa Petra Suska, hovorcu ministerstva zahraničných vecí, je snaha klubu o usadenie sa na Slovensku vnímaná negatívne, najmä z toho pohľadu, aké názory šíria niektorí členovia daného klubu. Podľa hovorcu predstavujú členovia Nočných vlkov určitú hrozbu. „Snahy tohto klubu o etablovanie sa na Slovensku vnímame so znepokojením. Názory, ktoré šíria niektorí jeho členovia, považujeme za škodlivé, osobitne pokiaľ ide o tézy hraničiace s revanšizmom a prepisovaním histórie,“ ozrejmil Susko. 

    Ministerstvo obrany začína rázne konať

    Parlamentné Listy získali vyjadrenie aj od ministerstva obrany. V ich stanovisku sa uvádza, že tanky a obrnené transportéry je možné odpredávať iba tým právnickým osobám, ktoré majú povolenie na obchodovanie s vojenským materiálom. Toto povolenie vydáva rezort hospodárstva na päť rokov a bez neho sa nemôžu zúčastniť súťaže na predaj danej techniky. V prípade zberateľov, ktorí majú záujem o znehodnotené výrobky (nemôžu plniť úlohy, na ktoré boli vyrobené), musia mať osvedčenie od rezortu hospodárstva.

    „V prípade vojenskej techniky v Dolnej Krupej bola bez vedomia ministra obrany podpísaná zmluva medzi Vojenským historickým ústavom o prenájme techniky s Múzeom historických vozidiel Trnava, ktorého konateľom je Jozef Hambálek. Z doteraz známych skutočností, je zrejmé, že riaditeľ Vojenského historického ústavu plk. Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia, a tým prekročil svoje kompetencie.“

    „Minister obrany SR Peter Gajdoš preto až do vyšetrenia všetkých okolností nariadil dočasné pozastavenie výkonu funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu plk. Miloslava Čaploviča. Zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s uvedeným občianskym združením a vrátenie techniky,“ uvádza rezort obrany. A to aj napriek tomu, že ide o múzejné znehodnotené výrobky.

    Vzhľadom na situáciu nariadil šéf rezortu obrany Gajdoš Vojenskému historickému ústavu, aby skontroloval všetky zmluvy uzatvorené s občianskymi združeniami.

    „V prípade čo i len podozrenia z činnosti týchto občianskych združení, ktorá by mohla poškodiť dobré meno VHÚ, respektíve rezortu obrany, nariadil minister tieto zmluvy okamžite vypovedať, prípadne aj zvážiť ďalšie právne kroky. Ministerstvo obrany SR zároveň zdôrazňuje, že súčasné vedenie žiadnu techniku občianskemu združeniu Múzuem historických vozidiel Trnava so sídlom v Dolnej Krupej nepredalo a dištancuje sa od toho. Ak tak bolo urobené, tak za predchádzajúcich ministrov obrany,“ dodáva na záver rezort obrany. 

    - Reklama -