Európa podľa generála Šedivého nič nepochopila a Trump vraj presne vie, čo robí

    0
    Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu českej armády, pedagóg Vysokej školy CEVRO Institut (Autor: Archív)
    „Spojené štáty už koncom 80. rokov chápali, že ich hlavný záujem nie je v Európe a akonáhle sa skončí súperenie medzi Severoatlantickou alianciou a krajinami Varšavskej zmluvy, teda Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom, potom Ruskom, tak to výrazne zmení pomery síl a záujmy jednotlivých zoskupení,“ vráví v úvode generál Šedivý. 
     
    Európania, na rozdiel od USA, podľa bývalého armádneho veliteľa nepochopili, že po ukončení studenej vojny prišlo nielen obdobie čerpania benefitov. „Nepochopili, že ten problém pokračuje ďalej možno niekde inde a v inom rozsahu, a to sa odrážalo v tom, že spojenci v Európe začali rapídne znižovať svoje náklady na obranu,“ vysvetľuje Šedivý. 
     
    Český generál varuje, že Európa bude musieť jedného dňa prevziať časť zodpovednosti za svoju obranu, lebo USA už podľa neho nemôžu ďalej hrať úlohu takzvaného svetového policajta. Náklady na obranu sú totiž vyššie a Američania sa nemôžu sústreďovať na výdavky v Európe.
     
    Jiří Šedivý súhlasí s tým, že kritika Donalda Trumpa na adresu štátov EÚ, ktoré nedávajú dve percentá HDP na svoju obranu, je oprávnená a pravdivá, lebo problémy, ktoré sa v Európe riešia, sú európske problémy. Ako príklad uviedol turbulentné udalosti na Balkáne v 90. rokoch, ktoré podľa neho nebola Európa schopná sama vyriešiť, a museli zasiahnuť Spojené štáty a podobne to bolo podľa českého generála aj s Líbyou či nedávno s Ukrajinou. 
     
    Podľa bývalého šéfa Generálneho štábu Armády ČR si po vzore Nemecka osvojujú nízke výdavky na obranu aj ostatné členské štáty NATO v Európe, a môžu začať argumentovať tým, že nebudú dávať dve percentá na obranu, ak to nerobí ani bohaté Nemecko. 
     
    Generál sa vyjadril aj k nedávnemu stretnutiu Vladimira Putina s Donaldom Trumpom, za ktoré sa dočkal šéf Bieleho domu ráznej kritiky najmä na domácej politickej scéne a v amerických médiách. „Myslím si, že sme ešte nepochopili, že Trump sa díva do oveľa väčšej a hlbšej budúcnosti, ako sme momentálne schopní pochopiť,“ povedal Šedivý. 
     
    Dodal, že Trump však pri stretnutí s Putinom urobil chybu, keď povedal, že Rusko sa nemiešalo podľa vyjadrení ruského prezidenta do volieb hlavy štátu v USA. Tým si podľa generála poštval proti sebe vlastné spravodajské služby v USA. 
     
    To, či budú pobaltské štáty a Ukrajina bližšie k Rusku alebo Európe, nie je podľa Šedivého pre Trumpovu administratívu najdôležitejšie. Americký prezident chce totiž podľa neho nechať dialóg s Ruskom na Európe, lebo vie, že z Ruska sa ekonomická veľmoc nestane. 
     
    Šedivý si navyše nemyslí, že by niekto definitívne niekedy povedal, že išlo o ruské štátne štruktúry, ktoré sa snažili ovplyvniť voľby v USA. „To sa môžem domnievať alebo môže ísť o informácie spravodajských služieb, ale rozhodnúť musí súd a k tomu nedôjde, pretože Rusi nikdy nepustia tých, ktorí boli skutočnými hráčmi,“ myslí si bývalý šéf generálneho štábu českej armády. 
     
    Celý rozhovor nájdete TU
     
     
    - Reklama -