Ohrozí nová maďarská strana Most a SMK? Bugár zúfalo zachraňuje úpadok preferencií. Slováci ho už nemajú dôvod voliť, myslí si Simon

    0
    Zsolt Simon (Autor: TASR)

    Prečo ste sa dali na takýto prieskum, v ktorom diskutujete s občanmi na tému, ako zabezpečiť zmenu v krajine?

    Pretože sa na mňa obracalo veľa ľudí najmä maďarskej národnosti po vytvorení koalície zo strán Smer, SNS a Most-Híd. Vtedy som sa k prieskumu vyjadril, že je to neaktuálne a nie je na to dostatočné množstvo času ani priestoru. Po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice tieto snahy maďarskej menšiny opäť ožili. Obracali sa na mňa, že nemajú koho voliť a to je pre nich obrovský problém, lebo SMK sa do parlamentu nedostane, a na druhej strane Most voliť nechcú. Chceli diskusiu, ako sa dajú zmeniť podmienky na slovenskej politickej scéne, prípadne čo sa s touto situáciou dá robiť. Tak som sa s nimi začal stretávať a tieto stretnutia sa konajú až doteraz.

    Súvisí táto aktivita aj s vaším vyjadrením, že rozmýšľate nad založením vlastnej politickej strany?

    No ako sa to vezme. Skôr by som povedal, že ak to nebude moja strana, tak bude ľudí, ktorí vyjadrili znepokojenie z toho, v akom stave sa práve nachádza naša krajina, prípadne maďarské strany. To súvisí aj s tým, koho môžu, prípadne nechcú voliť.

    Určite to nebude iniciatíva iba jednej osoby, ale všetkých týchto ľudí, s ktorými vediem diskusie. A to, čo ma nadchlo a prečo som sa rozhodol do takejto veci ísť (pomáhať ľuďom vypočuť si ich problémy), je, že sa do politiky hlásia noví a mladí ľudia.

    Čiže je to iniciatíva, povedal by som, úplne zdola.

    Ako na vašu iniciatívu reagujú občania maďarskej menšiny?

    Ako som už povedal, oni ma sami oslovovali a chceli diskusiu, ako by sa dala situácia zlepšiť. Môžem povedať, že reakcie sú vo veľmi veľkej miere pozitívne, sem-tam sa objavia aj nejaké negatívne.

    Existuje podľa vás reálna hrozba, že sa maďarské strany nedostanú do parlamentu?

    Tá hrozba je naozaj vysoko reálna, pretože SMK opakovane neprekročila hranicu päť percent a tým sa nedostala do parlamentu. To znamená, že aj keď vlejú akékoľvek peniaze do kampane a využijú rôzne formy propagácie strany, nie sú schopní sami prekročiť minimálnu hranicu na zvoliteľnosť.

    Na druhej strane Most získal v parlamentných voľbách niečo málo nad šesť percent a dnes je situácia nasledovná. Viem, že nie prieskumy vyhrávajú voľby, ale občania, ktorí prídu na tie voľby a hlasujú. Štatistiky však ukazujú, že preferencie strany Most-Híd neustále klesajú a blížia sa k päťpercentnej hranici.

    Takže podľa tej nálady, ktorá je medzi občanmi, by sa dalo očakávať, že keby boli voľby v tomto období, tak je reálna šanca, že sa do parlamentu nedostanú. O to viac, keď slovenská časť strany, ktorá tam bola, stratila opodstatnenie hlasovať za Most, a má na slovenskej politickej scéne mnoho iných subjektov, za ktoré môže hlasovať. Či už ide o iniciatívu Spolu Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála, alebo o Progresívne Slovensko.

    Tá ponuka je oveľa širšia. A ako vidíme, z Mostu-Híd je na odchode aj bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá dokázala širšie osloviť slovenskú voličskú základňu strany spolu s Františkom Šebejom, ktorý už odišiel.

    Akú časť maďarskej menšiny by ste chceli svojou stranou zastrešovať?

    Samozrejme, že celú. Čiže aj voličov SMK, ktorí sú najčastejšie z okresov Komárno, Dunajská Streda, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Trebišov, aj voličov Mostu (okresy Nové Zámky, Galanta, Lučenec).

    Ako vnímate zastupovanie menšiny maďarskými stranami – je dostatočné?

    Dnes by som povedal, že nie je. SMK nevie zastupovať občanov na parlamentnej úrovni, pretože je viac-menej iba regionálnou stranou. Most-Híd reprezentuje aj Slovákov, aj Maďarov, ale hodnoty, ktoré strana mala, tam už zďaleka nie sú.

    Chceli by ste sa s touto víziou zapojiť aj do komunálnych alebo prezidentských volieb?

    Zatiaľ určite nie.

    Koho by ste podporili v prezidentských voľbách?

    V tejto chvíli na túto otázku nedokážem odpovedať. A to z jedného jediného dôvodu – ešte stále nie je definitívny zoznam kandidátov, ktorí budú bojovať o prezidentské kreslo.

    A nemáte v tejto chvíli ani žiadneho z doteraz známych kandidátov, ktorý je vám a vašim názorom, povedzme, najbližší?

    Pri tejto otázke nechcem špekulovať.

    Za stranu Most-Híd kandiduje za prezidenta jej predseda Béla Bugár – považujete jeho kandidatúru za dobré rozhodnutie?

    To nie je rozhodnutie, či Béla Bugár bude prezident alebo nie. Skôr by som to bral ako zúfalú snahu strany Most-Híd urobiť čokoľvek, aby zachránila úpadok svojich preferencií.

    - Reklama -