Prepustite Butinovú! Lavrov telefonoval Pompeovi

    0
    Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí Lavrov “zdôraznil neprijateľnosť konania amerických orgánov, ktoré zatkli ruskú občianku Butinovú na základe vykonštruovaných obvinení, a nutnosť jej skorého prepustenia”.

    Ministri si počas rozhovoru taktiež “vymenili názory na vyhliadky” rusko-amerických vzťahov po pondelňajšom stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým náprotivkom Donaldom Trumpom v Helsinkách.

    Okresný súd vo Washingtone nariadil v stredu väzobné stíhanie Butinovej (29) bez možnosti prepustenia na kauciu. Obvinená je zo “sprisahania s cieľom vykonávať činnosť agentky Ruskej federácie v rámci Spojených štátov”. Obvinili ju aj z rozvíjania vzťahov s americkými fyzickými osobami a infiltrovania organizácií s vplyvom v americkej politike s cieľom presadzovať záujmy Ruska.

    Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že od roku 2015 do začiatku roka 2017 Butinová plnila pokyny vysokopostaveného predstaviteľa v ruskej vláde, na ktorého sa vzťahujú sankcie. Na územie Spojených štátov vstúpila a zdržiavala sa tam na základe študentských víz.

    - Reklama -