Iránsky najvyšší vodca odmietol výzvy na vyjednávanie s prezidentom USA

    0
    Iránsky ajatolláh Alí Chameneí (Autor: SITA/AP)

    “Bolo by obrovskou chybou domnievať sa, že môžeme vyriešiť problémy prostredníctvom rokovaní so Spojenými štátmi,” vyhlásil Chameneí, ktorý má v Iráne posledné slovo pri strategických rozhodnutiach. S poukázaním na nedávne odstúpenie Washingtonu od jadrovej dohody s Teheránom dodal, že Američanom nemožno dôverovať, keďže ani ich podpis nemá žiadnu hodnotu.

    Irán i napriek ropnému bohatstvu upadol v poslednom období do hospodárskej krízy spojenej s rýchlym poklesom hodnoty tamojšej meny v súvislosti s obavami z opätovného zavedenia sankcií voči Teheránu po tom, ako Spojené štáty v máji odstúpili od multilaterálnej dohody o iránskom jadrovom programe, podpísanej v roku 2015 vo Viedni.

    Irán po tomto rozhodnutí Trumpa deklaroval, že chce jadrovú dohodu zachovať, avšak len vtedy, ak zvyšných päť signatárov (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko) dokáže zaručiť, že Iránci nebudú čeliť hospodárskej izolácii v dôsledku sankcií, ktoré začali obnovovať Spojené štáty.

    Kancelária iránskej hlavy štátu Hasana Rúháního tento týždeň uviedla, že prezident vlani odmietol osem žiadostí Trumpa o dvojstranné rozhovory. Iránski proreformní politici pritom vyzývajú na priame rokovania s Trumpom, a to najmä vzhľadom na súčasnú hospodársku krízu v krajine, uviedla DPA.

    - Reklama -