Nemecký minister varuje pred prehnaným optimizmom ohľadne schôdzky Juncker-Trump

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Juncker a komisárka Európskej únie pre obchod Cecilia Malmströmová sa tento týždeň v stredu (25.7.) stretnú s Trumpom vo Washingtone, aby rokovali o súčasnom napätí vo vzťahoch USA a EÚ a pokúsili sa zabrániť odštartovaniu totálnej obchodnej vojny.

    V júni Trump zaviedol dovozné clá na oceľ a hliník z Európskej únie, čo Brusel viedlo k prijatiu odvetných ciel na americké produkty, okrem iného aj na americkú whiskey či motorky. Tieto opatrenia však podľa analytikov môžu byť len prvým krokom k rozpútaniu omnoho väčšej obchodnej vojny v prípade, že Trump splní svoje hrozby a na odvetu EÚ odpovie zvýšením dovozných ciel na autá z Európskej únie.

    Rakúsky minister financií Hubert Fuchs však neočakáva, že po “prvých výstreloch dôjde aj na silnejšie zbrane”. Ako povedal cez víkend v Buenos Aires na stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk skupiny G20, je dobré mať alternatívny plán, predpokladá ale, že nebude potrebné prijímať ďalšie opatrenia. “Boj v podobe sankčných ciel nie je efektívny ani pre Ameriku, ani pre Európu, ani pre svetovú ekonomiku,” uviedol.

    Podľa nemeckého ministra financií Olafa Scholza by však súčasný spor medzi EÚ a USA mohol mať aj pozitívnu stránku. “V dôsledku politiky amerického prezidenta by mohlo dôjsť k výraznému zrýchleniu procesu integrácie Európskej únie,” povedal.

    - Reklama -