Zadlžené Taliansko chce znižovať dane. Brusel musí prehodnotiť svoje pravidlá, hovorí Salvini

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    “Zníženie daní? Budú v ďalšej úprave rozpočtu,” povedal Salvini, jeden z najvýznamnejších ekonomických poradcov koaličnej strany Liga Severu. “Brusel musí prehodnotiť svoje pravidlá.”

    Aj Claudio Borghi, euroskeptický šéf rozpočtového výboru dolnej komory talianskeho parlamentu v separátnom rozhovore uviedol, že Taliansko má oprávnené dôvody požadovať úpravu rozpočtových pravidiel EÚ.

    “Ak dlh trocha rastie a hrubý domáci produkt sa tiež zvyšuje, nie je to problém,” povedal Borghi v rozhovore, ktorý v pondelok zverejnili noviny La Repubblica. “Jediná vec, ktorú potrebujeme, je expanzívna politika.”

    Nová vláda, ktorá nastúpila do úradu 1. júna, znepokojila investorov pre svoj populistický program a vyhlásenia, v ktorých spochybňujú niektoré fiškálne pravidlá Únie. Výnosy z talianskych dlhopisov v dôsledku toho stúpli na viacročné maximá.

    Tempo rastu talianskeho hospodárstva je totiž jedno z najslabších v rámci vyspelých ekonomík. “Máme potrebu a právo naliať nejaký benzín do motora, alebo nie?”, spýtal sa Borghi a argumentoval, že aj Španielsko nedávno oznámilo, že sa “nebude zaujímať o rozpočtové ciele”. Vyzval tiež na nižšie daňové zaťaženie firiem.

    - Reklama -