Vojna o Bratislavu sa začína. OĽaNO zakázalo vytvárať koalície s KDH, sťažuje sa Hlina. Robíte na nás nátlak, my dohodu neporušíme, odkazujú matovičovci

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)
    Líder kresťanských demokratov tvrdí, že OĽaNO sa snaží vytvárať tlak na KDH, aby nepostavilo vlastnú kandidátku na primátorku Bratislavy. Tou je momentálne Caroline Líšková. Väčšina strán parlamentnej opozície vrátane hnutia OĽaNO však podporuje Jána Mrvu. 
     
    „OĽaNO zakázalo vytvárať koalície v bratislavských mestských častiach s KDH. Pritom záujem vytvárať takéto koalície v mestských častiach je veľký. OĽaNO chcelo týmto na KDH zatlačiť, aby sme nepostavili kandidáta na primátora. Ponúkli sme teda OĽaNO, že naša kandidátka Caroline Líšková je pripravená ísť do primárok s ich kandidátom Jánom Mrvom,“ píše na sociálnej sieti Alojz Hlina. 
     
    Šéf KDH dodáva, že v ponuke bolo aj to, že ten, kto by v „primárkach“ prehral, by sa zaradil do spoločného tímu a podporoval by víťaza primárok. „Dovolím si tvrdiť, že víťaz týchto primárok by sa stal automaticky hlavným vyzývateľom súčasného primátora a mal by veľkú šancu stať sa novým primátorom Bratislavy. Túto našu férovú ponuku odmietli,“ píše Alojz Hlina. 
     
     
    Štáb Jána Mrvu „primárky“ odmietol. Caroline Líšková  vysvetľuje, že malo ísť o akýsi rozstrel kandidátov. „Čo by to znamenalo? Požiadať v septembri o prieskumy agentúry (Focus a AKO), zúčastniť sa online verejnej diskusie na bratislavské témy vrátane hlasovania, postaviť sa na pár hodín na frekventované miesto v Bratislave a získavať náhodné hlasy od vás občanov. Výsledky týchto parametrov by boli spoločne vyhodnotené a víťaz by sa stal vyzývateľom súčasného primátora,“ vysvetľuje Líšková. 
     
    Primárky sú podľa kandidátky kresťanských demokratov férová ponuka, na ktorú však Mrvov štáb povedal nie. „Na dohodu jedna strana nestačí, potrebné sú obidve. Matematici tvrdia, že čím viac bude účastníkov v ‚ringu‘, tým bude výsledok pre každého viac nepredvídateľný. O to viac ma teší, že aj ja som súčasťou zápasu o Fungujúcu Bratislavu,“ dodáva Líšková. 

    Čo na to OĽaNO?

    O reakciu na vyjadrenia lídra KDH požiadali Parlamentné Listy hnutie OĽaNO. To v odpovedi síce nepotvrdilo, či skutočne zakázalo vytvárať koalície v bratislavských mestských častiach s KDH, tak ako tvrdí Hlina, ale za to poslalo kresťanským demokratom jasný odkaz. 
     
    OĽaNO tvrdí, že je to práve KDH, ktoré podľa opozičného hnutia postavilo vlastnú kandidátku na primátorku Bratislavy bez dohody s ostatnými politickými subjektmi napriek tomu, že už bola opozičnými stranami mesiace vopred avizovaná podpora pre Jána Mrvu. 
     
    „KDH sa rozhodlo oznámiť kandidatúru na post primátora Bratislavy približne pred tromi mesiacmi bez dohody s inými stranami. V tom čase už bolo najmenej pol roka známe, že celá parlamentná pravica (OĽaNO, SaS, Nova, Zmena Zdola, OKS) sa zjednotí aj pri kandidátovi na primátora Bratislavy. V posledných týždňoch sa k dohode pridalo aj hnutie Sme rodina. Týmto spoločným kandidátom sa stal Ján Mrva. Nátlak KDH, aby sme túto dohodu porušili, nenachádza v OĽaNO odozvu a mienime ju naplniť. Veríme, že KDH sa pridá k pravicovej opozícii pre dobro Bratislavy,“ uviedlo hnutie OĽaNO pre PL.sk.
     
    Dodajme, že voľby do samospráv obcí sú naplánované na sobotu 10. novembra 2018.
     
    - Reklama -