Nestačí nám to. Majú množstvo rakiet… Izrael odmietol ruský návrh na stiahnutie iránskych síl z pohraničnej oblasti

    0
    Izraelské vlajky, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Do Jeruzalema v pondelok pricestovala ruská delegácia na vysokej úrovni vedená ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorej členovia sa stretli s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Ťažiskom diskusií bola iránska prítomnosť v Sýrii, ktorú Izrael považuje za vážne ohrozenie svojej bezpečnosti. 

    Izrael však ruský návrh, na základe ktorého by ozbrojené zložky spojené s Iránom museli zostať vo vzdialenosti približne 100 kilometrov od Izraelom okupovaných Golanských výšin, nepovažuje za dostatočný. Požaduje pritom, aby Irán zo Sýrie stiahol aj ďalekonosné zbrane, ktorých dostrel presahuje rozsah navrhovanej nárazníkovej zóny. Informoval o tom denník Haarec. 

    Podľa vysokopostaveného izraelského činiteľa, ktorý si neželal byť nemenovaný, má Irán v Sýrii “stovky až tisíce rakiet”. Izraelská vláda preto podľa neho nebude čakať, ale konať v záujme toho, aby sa “Sýria nestala druhým Libanonom”, kde má silné vojenské pozície militantné protiizraelské hnutie Hizballáh. 

    “Stiahnutie sa Iránu zo Sýrie musí zahŕňať aj odstránenie ďalekonosných zbraní, zastavenie výroby zbraní s presným navádzaním a zariadení protivzdušnej obrany poskytujúcich ochranu raketám, ako aj… (zastavenie) prevozov takýchto zbraní do Libanonu a Sýrie,” povedal uvedený izraelský predstaviteľ, ktorého citoval Haarec. 

    Predstaviteľ pritom vyjadril presvedčenie, že Rusko by v tomto smere mohlo urobiť veľa, keďže je v Sýrii “významným faktorom”.

    Na pondelkových rokovaniach v Jeruzaleme sa za ruskú stranu zúčastnil aj náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Valerij Gerasimov a za izraelskú stranu minister obrany Avigdor Liberman, ako aj viacerí ďalší vysokopostavení činitelia. 

    - Reklama -