Sú predĺženou rukou Kremľa. Ak nebudeme konať, rozložia nás zvnútra. Bez jediného výstrelu. Noční vlci spustili lavínu. Ide o štvavú kampaň proti múzeu v Trnave, vyhlasuje ich zakladateľ

    0
    Zakladateľ ruských Nočných vlkov Alexander Zaldostanov (Autor: TASR)

    Zhruba pred mesiacom si vytvoril ruský motorkársky gang v obci neďaleko Trnavy svoje európske sídlo, ktoré je opevnené trojmetrovým plotom a žiletkovým drôtom. Prítomnosť Nočných vlkov, ktorí sú známi svojím blízkym vzťahom k Vladimirovi Putinovi, vyvoláva množstvo negatívnych reakcií z politickej obce aj verejnosti. Neustále sa objavujú nové informácie, ktoré mnohých občanov Slovenska poburujú.

    SaS: Prítomnosť Nočných vlkov nás znepokojila

    Bezprostredne po tom, ako sa začalo riešiť otvorenie ústredne pre Európu, sa k záležitosti vyjadrili aj liberáli zo SaS. Tí boli prítomnosťou ruského gangu znepokojení a kritizovali vládu, že v danej veci nič nerobí. Konštatovali, že otvorenie základne na Slovensku je znakom, že nás Kremeľ vníma ako slabý článok v NATO a EÚ.

    „To je vizitka tejto vlády. Osobitne predsedu parlamentu Andreja Danka, bývalého premiéra Roberta Fica a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorí sa nikdy dôrazne nevzopreli napríklad Dankovmu rečneniu v Dume či jeho poklonkovaniu Rusku,“ povedal saskár Ľubomír Galko. Rovnako vyhlásil, že na najbližšom parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť bude žiadať od ministerky vnútra informácie o tejto skupine. Viac sme o tom písali TU.

    Gajdoš pozastavil výkon funkcie riaditeľovi VHÚ

    Na záberoch z dronu, ktoré odhalili, čo sa v areáli skrýva, je okrem vojenskej techniky vidieť aj to, že v základni Nočných vlkov cvičí aj polovojenská skupina Slovenskí branci.

    Následne sa k situácii vyjadril minister obrany Peter Gajdoš, ktorý do celej záležitosti pridal nový rozmer. Podľa vyjadrenia hovorkyne rezortu Danky Capákovej bolo zrejmé, že o vojenskej technike v areáli v Dolnej Krupej nevedel. Bez jeho vedomia bola podpísaná zmluva medzi šéfom slovenskej odnože Nočných vlkov Jozefom Hambálkom a riaditeľom Vojenského historického ústavu (VHÚ) plk. Miloslavom Čaplovičom.

    Múzeum historických vozidiel Trnava, ktorého konateľom je práve Jozef Hambálek a sídli v areáli v Dolnej Krupej, si od VHÚ prenajalo niekoľko znehodnotených vojenských strojov. Ide o techniku, ktorá už nemôže vykonávať a plniť úlohy, na ktoré bola vyrobená. 

    Podľa rezortu obrany si riaditeľ VHÚ dostatočne nepreveril pozadie daného združenia (Noční vlci) a preto mu do odvolania minister Gajdoš pozastavil výkon funkcie. „Zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s uvedeným občianskym združením a vrátenie techniky,“ uvádza rezort obrany. A to aj napriek tomu, že ide o múzejné znehodnotené výrobky,“ píše hovorkyňa ministerstva.

    V súvislosti s tým, že v priestoroch základne cvičí militárna organizácia Slovenskí branci, chce šéf rezortu obrany podať podnet na generálnu prokuratúru, aby preskúmali činnosť tejto polovojenskej organizácie. Rovnako chce vedieť, či nie sú ohrozením bezpečnosti Slovenska, prípadne v rozpore so zákonmi, pričom zdôraznil, že jedinou legálnou obrannou organizáciou sú Ozbrojené sily SR. 

    Nie je možné, aby tu pôsobila paralelná vojenská skupina, ktorá chce alternovať ozbrojené sily vo svojej činnosti,” povedal v pondelok 23. júla.

    Kaliňák: Dodržujú zákony, nemožno ich stíhať

    Svoj názor publikoval aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Podľa jeho názoru ide iba o hon na čarodejnice, ktorý vznikol z nedostatku informácií.

    Kaliňák poukazoval na to, že sme demokratická krajina a nie policajný štát, pričom polícia preveruje všetky porušovania zákonov. „Ak niekto dodržiava zákony, nemožno proti nemu zasiahnuť,“ zdôraznil.

    Krajniak: Na Slovensku máme vážnejšie problémy

    Podľa Milana Krajniaka z hnutia Sme rodina nie sú Noční vlci na Slovensku najpálčivejší problém. Vo svojom videu na sociálnej sieti poukazoval na to, že v našej krajine je milión občanov, ktorí majú exekúcie, alebo že máme tretinové platy v porovnaní s Rakúskom.

    Podľa poslanca sú toto tie najvážnejšie problémy, ktoré našu krajinu trápia, a ak ruskí motorkári porušujú zákon, mala by ich polícia stíhať.

    Zaldostanov: Ide o rozsiahlu mediálnu štvanicu proti múzeu

    Svoj názor zverejnil aj šéf ruských motorkárov Alexander Zaldostanov, ktorý napísal status v štyroch jazykoch. Najznámejšia osobnosť Nočných vlkov sa základne zastal a nazýva ju klubovňou, pričom udáva, že v jej priestoroch bude umiestnené aj múzeum Druhej svetovej vojny, v ktorej bude okrem iného aj výstava historických motocyklov a automobilov.

    Samotné múzeum bude venované napríklad 8. motocyklovému pluku Červenej armády, ktorý sa zúčastnil bitky pri Stalingrade, alebo Československej tankovej brigáde v Sovietskom zväze.

    „Rusko a Slovensko spája dlhá história priateľských vzťahov, spoločné kultúrne a duchovné korene, ako aj mnoho historických udalostí. Jedným z dôkazov tohto pevného spojenia sú hroby 70-tisíc ruských vojakov, ktorí bojovali v prvej svetovej vojne a už sa do svojej ruskej vlasti nikdy nevrátili a hroby 63-tisíc vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska od fašistov v období druhej svetovej vojny,“ píše v statuse. Podľa neho je práve preto otvorenie takého múzea žiaduce.

    Podľa “chirurga”, ako ho v skupine Noční vlci nazývajú, ide o rozsiahlu mediálnu štvanicu, ktorá sa dostala až do Ruska. „Liberálne západné médiá posadnuté rusofóbiou a infikované antisovietizmom s hnevom a žltou penou okolo úst vykrikujú ´všetko im vezmite a rozožeňte ich´, aby v zárodku zastavili vznik tohto historického múzea, rodiace sa pod starostlivými rukami nadšencov pre históriu,“ píše.

    V statuse, ktorý zverejnil v ruskom, anglickom, slovenskom a českom jazyku, zaútočil aj na rádio Slobodná Európa financované americkým Kongresom, ktoré sa podľa neho postavilo do čela honu na čarodejnice. V tejto súvislosti spomenul meno bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa.

    “Chirurg” sa vyjadril aj k rozvratu Sovietskeho zväzu. Podľa neho za celú vec mohla západná propagandistická mašinéria, ktorej dopomohli zradcovia, pričom môžu aj za odtrhnutie niektorých pohraničných území od Ruska. Zaldostanov konštatuje, že teraz chcú politicky a aj v oblasti medziľudských vzťahov izolovať Rusko, a pokúšajú sa „uzamknúť kompletnú blokádu“.

    „My však bez ohľadu na všetky intrigy a zjavné útoky budeme naďalej upevňovať naše priateľstvo, naše bratstvo a jednotu našich myšlienok a názorov,“ uzatvára šéf ruských Nočných vlkov.

    Ondrejcsák: Ide o ruskú hybridnú stratégiu a propagandu

    Podľa bugárovcov je prítomnosť akýchkoľvek polovojenských jednotiek na Slovensku nežiaduca, pričom by sme mali byť obozretní. „V dobe, keď svet znepokojujú hybridné vojny, by sme mali byť obzvlášť opatrní pri bagatelizovaní aktivít organizácie Noční vlci na našom území. Most-Híd bude so zvýšeným záujmom sledovať, či ministerstvá vnútra a zahraničných vecí využijú svoje kompetencie na monitorovanie týchto aktivít a prípadné kroky, ktoré v tomto smere podniknú,“ avizuje strana.

    K prítomnosti Nočných vlkov vyjadril znepokojenie aj štátny tajomník rezortu obrany za stranu Most-Híd Róbert Ondrejcsák. Ten vo svojom vyjadrení poukazuje na nedávne schválenie stratégie proti hybridným hrozbám, pričom by sme mali konať, aby prijatie dokumentu malo zmysel. „Prvým krokom je uvedomenie si, že ´hybrid´ sa už deje. Napríklad šírením nepriateľskej ideológie, propagandy. Aj motorkárskou skupinou Noční vlci,“ vysvetľuje Ondrejcsák.

    Vo svojom statuse ozrejmil svoje slová charakteristikou Nočných vlkov. Podľa štátneho tajomníka ide o ruskú hybridnú stratégiu a propagandu, pričom sa zúčastnili na anexii Krymu alebo bojov na východnej Ukrajine. Rovnako uvádza, že ruská kultúra je u nás vítaná, ale na druhej strane by si tu nemali zakladať základňu ruského hybridného pôsobenia. „Ak nebudeme konať, rozložia nás zvnútra. Bez jediného výstrelu. Novodobí žiaci Sun Tzu,“ dodáva na záver.

    Milo: V sympatiách k Vladimirovi Putinovi sme na čele V4

    Odborník na extrémizmus Daniel Milo hovorí, že ho prítomnosť Nočných vlkov na Slovensku neprekvapila. Najmä z jedného dôvodu. Z okolitých krajín sme najväčší sympatizanti Ruska. Podľa neho však fotografie vojenskej techniky vyvolali prehnanú hystériu a nemyslí si, že by tu vznikala základňa s bojovými vozidlami.

    „Na druhej strane, tváriť sa, že sa nič nedeje, a že Noční vlci sú len obyčajná motorkárska skupina, by bol opačný extrém. Noční vlci sú predĺženou rukou Kremľa. Ich jazdy na trase Moskva Berlín sa stali povestnými. Slúžia ako pomerne účinný nástroj kremeľskej propagandy,“ dodáva analytik.

    - Reklama -